Stupilo na snagu primirje u Siriji

Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu u ponedjeljak predvečer, nakon žestokih zračnih udara Vlade na pobunjenike tokom vikenda.

Desetodnevno primirje trebali bi pratiti koordinirani američko-ruski zračni napadi na borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i neke druge oružane grupe.

Sirijski državi mediji objavili su da je predsjednik Bashar al-Assad pozdravio dogovor koji su Sjedinjene Američke Države i Rusija postigli u petak u Ženevi nakon višemjesečnih razgovora.

No, nejasno je hoće li ga se pridržavati pobunjenici, prenosi Hina.

Slobodna sirijska vojska pisala je američkoj administraciji da će “pozitivno sarađivati” kada se radi o sporazumu o primirju, ali su izrazile duboku zabrinutost oko pojedinosti dogovora.

Žestoki udari

Druga pobunjenička grupa, utjecajni Ahrar al-Sham odbacio je sporazum. “Ljudi koji su se šest godina borili i patili ne mogu prihvatiti polovična rješenja”, rekao je dozapovjednik grupe Ali al-Omar.

Sirijska vojska je uoči primirja tokom vikenda žestoko iz zraka bombardirala pobunjenička područja ubivši najmanje stotinu ljudi.

I ruski avioni bili su aktivni u pokrajinama Idlib i Halep, kažu sirijski aktivisti.

SAD i Rusija usuglasile su u Ženevi plan kojim bi se ponovno oživio mirovni proces u Siriji, a on uključuje primirje u cijeloj državi koje je stupilo na snagu u ponedjeljak, 12. septembra, prvog dana muslimanskog praznika Kurban bajrama.

Plan uključuje poboljšanu dostavu humanitarne pomoći i zajedničke napade na zabranjene grupe, kao što su Front al-Nusra i Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Al Jazeera i agencije