Video: Manevri kineskih aviona iznad Pacifika


Rusko-kineske vojne vježbe [Tanjug]

Kineski bombarderi, lovci, avioni za rano upozoravanje i avioni koji nose gorivo su preletjeli iznad kanala Bashi, koji odvaja Tajvan od Filipina, radi vojnih vježbi koje će se odigrati na zapadnom Pacifiku, saopćila je vojna avijacija Kine.

Vojna avijacija je opisala vježbe kao normalne, godišnje planirane manevre koji su skladu sa međunarodnim pravom i praksom, prenosi Srna.

Ove vježbe dolaze u vrijeme kada se Kina sve više angažira u vezi spora u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Unaprjeđivanje vještina

Avijacija će obaviti vježbe za rano upozoravanje i punjenje aviona gorivom u toku leta kako bi se unaprijedile vještine i letačke sposobnosti u uvjetima kada se avijacija nalazi daleko od baze.

Kina ubrzano radi na razvoju napredne vojne tehnologije, uključujući onu korištenu za “nevidljive” borbene avione, podmornice, nosače aviona i protusatelitske rakete, što je izazvalo zabrinutost u regiji ali i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kineske zračne snage, zajedno sa kineskom mornaricom, unapređuju mogućnosti da izvode operacije daleko od svojih obala, uključujući vježbe u kojim su avioni letjeli kroz moreuz Miyako, vodenu površinu između japanskih otoka Miyako i Okinawa na putu ka Pacifiku.

Vojne vježbe Rusije i Kine

Istovremeno, kinesko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da će Kina i Rusija danas početi vojne vježbe u Južnom kineskom moru.

Agencija AFP javlja da je riječ o demonstriranju snage nakon što je međunarodni arbitražni sud u Haagu prije dva mjeseca zaključio da Kina nema široka teritorijalna prava na tom području.

Osmodnevne zajedničke vježbe obuhvataju vježbe zauzimanja i kontroliranja otoka i grebena, navela je kineska mornarica.

Najavljeno je da će u vježbama učestvovati brodovi, podmornice, avioni, helikopteri, marinski korpus i amfibijska oklopna oprema kineske i ruske mornarice.

Kina tvrdi da polaže prava na cjelokupno Južno kinesko more i, u prilog tome, gradi niz vještačkih otoka koja mogu da izdrže vojne objekte.

Izvor: Agencije