Tekst objavljen: 12.09.2016 11:28        


Najnoviji nuklearni test koji je izvela Severna Koreja uticao je na rast tražnje za sigurnim američkim dolarom i japanskim jenom u petak, što je pružilo malo jasniji pravac za investitore koji ulažu u valute, po povratku sa letnjih odmora.

Vesti sa tržišta

Dolar je u odnosu na veći broj valuta oslabio 1,0 procenat ili više za nedelju dana, u odnosu na većinu glavnih valuta, ali je ostvario rast drugi dan zaredom u odnosu na korejski von i novozelandski i australijski dolar usled vesti o izvršenoj nuklearnoj probi.

Dolar je oslabio 0,4 procenta u odnosu na jen na ranom trgovanju u Evropi u petak, pre nego što se oporavio i trgovao na 0,2 procenta višem nivou u odnosu na prethodni dan.

Dolar je bio na putu da ostvari nedeljni gubitak od 1,3 procenta.

Evro je takođe bio 0,1 procenat u porastu, na 1,1270 dolara, mada je dosta ispod dvonedeljnog maksimuma zabeleženog u četvrtak, kada je bio iznad 1,13 dolara.

Razočaravajući podaci o platnim spiskovima u sektorima van poljoprivrede u SAD, kao i rezultati istraživanja u sektoru usluga objavljeni u utorak, koji su lošiji od očekivanih, naveli su pojedine investitore da smanje uloge na opklade da bi Federalne rezerve (Fed) mogle da povećaju kamatne stope najranije ovog meseca, uprkos mišljenju zvaničnika Feda koji signaliziraju da se vreme za podizanje kamatnih stopa približava.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u petak na nivou od 123,10/40. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 123,05/35, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 3,7 miliona evra po prosečnom kursu od 123,2627. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na 123,10/40.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 1.520 miliona dinara na nivou od 2,50 do 2,80.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta dolar međubankarsko devizno tržište SAD fed evro evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana