Ozbiljno shvatam ovu funkciju 1Foto: Marko Đoković

Novi šef-dirigent Beogradske opere biće Nemac Gabrijel Felc. Aktuelni generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije ovu dužnost preuzeće od koncertne sezone 2017/18, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.

– Kao izraz poštovanja i veze sa vašom zemljom, ljudima i kulturom, podrazumeva se da najpre treba da naučim vaš jezik. Već sam počeo da savladavam osnove i nadam da ću sledeće godine, kada preuzmem funkciju šefa-dirigenta, moći da komuniciram na srpskom – rekao je Felc u obraćanju na Dorćol Placu, gde se tokom vikenda družio sa muzičarima Beogradske filharmonije koji su, kako tvrde u ovoj muzičkoj kući, „imali su važnu ulogu u izboru novog šefa-dirigenta“.
Orkestar i novi šef-dirogent se dobro poznaju. Felc je u Beogradu sa Beogradskom filharmonijom prvi put nastupao 2009, sa Malerovom Šestom simfonijom.

– Sećam se svog prvog utiska sa probe i orkestra koji je svirao strasno, moćno i veoma koncentrisano na partituru, što ja izuzetno cenim. Beogradska filharmonija je fokusiran orkestar koji uvek daje najbolje od sebe, tako da sam se sa velikim zadovoljstvom vraćao svake godine – kaže Felc, koji tvrdi da novu funkciju „shvata veoma ozbiljno“, te da „jedva čeka da sarađuje sa Beogradskom filharmonijom jer je siguran sam da će zajedno praviti odličnu muziku“.

Glavni ciljevi budućeg šefa-dirigenta su, kako je saopšteno iz Filharmonije, odnose jačanje međunarodne reputacije orkestra, širenje repertoarskog dijapazona – poseban akcenat će staviti na barok i rani klasicizam, kao i dela savremenih kompozitora. Veoma je zainteresovan za stvaralaštvo srpskih kompozitora, posebno je impresioniran muzikom Milana Ristića

U Beogradskoj filharmoniji čiji je osnivač, umetnički direktor i prvi šef-dirigent bio Stevan Hristić, posle velikih domaćih dirigenata i autoriteta Lovre Matačića, Oskara Danona, Krešimira Baranovića, Živojina Zdravkovi’a.., poslednjih decenija na mestu šefa-dirigenta bili su stranci: Vasilij Sinajski, Emil Tabakov, Uroš Lajovic, Dorijan Vilson, Muhaj Tang. Gabrijel Felc (1971) rodom je iz Berlina, gde je završio studije dirigovanja i klavira. Karijeru je započeo kao asistent u Hamburškoj državnoj operi i Operi u Libeku. Sarađuje sa svim vodećim muzičkim kućama u Nemačkoj, a poznat je i po bogatoj diskografiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari