Najnovije vesti
Kultura Vesti
FESTIVAL HORORA Film "Scherzo Diabolico“ najbolji na Paliću

FESTIVAL HORORA Film "Scherzo Diabolico“ najbolji na Paliću

Festival "Dead Lake 2: Povratak horora i vina" završen je sinoć uručenjem nagrade "Haron" za najbolji film iz takmičarskog programa „Scherzo Diabolico“, kao i dodelom Nagrade za životno delo "Bela Lugoši" poznatom sineasti i rodonačelniku horora na našim prostorima – Đorđu Kadijeviću.

ku dead lake festival Konferencija_Zajednicki nastup i plasman regionalnih filmova u svetu Foto: Promo
ku dead lake festival Konferencija_Zajednicki nastup i plasman regionalnih filmova u svetu
Konferencija "Zajednički nastup i plasman regionalnih filmova u svetu"
Foto: Promo
Konferencija "Zajednički nastup i plasman regionalnih filmova u svetu"

Nagradu "Haron" je u ime meksičkog reditelja Adriana Garcije Bogliana primio Julian Richards iz Jinga Films, internacionalnog distributera ostvarenja „Scherzo Diabolico“.

Žiri, koji je radio u sastavu Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija i menadžer Nordijske žanrovske invazije, Tomaž Horvat, direktor festivala Grossmann i Dejan Zečević, renomirani domaći reditelj, je u svom obrazloženju za nagradu Haron naveo: „Scherzo Diabolico veoma originalan i izuzetno uspešan predstavnik žanra. Mešanje crnog humora sa veštim građenjem tenzije tokom celog filma na kraju je eskaliralo u grafičko finale. Ova slojevita priča o osveti, koji ima srce na pravom mestu, maestralno je režirana u pedantnom tempu“.

Nakon uručenja priznanja Đorđu Kadijeviću, sinoć je od 20 časova prikazano njegovo kultno ostvarenje „Sveto mesto“.

Đordje Kadijević sa nagradom "Bela Lugoši"
Foto: Promo
Đordje Kadijević sa nagradom "Bela Lugoši"

Usledila je projekcija „Procepa“ Dejana Zečevića, prvog srpskog naučnofantastičnog filma, kojoj su prisustvovali glumac Dragan Mićanović, producent Milan Todorović i izvršni producent Ivan Pribićević, da bi drugi "Dead Lake" festival zatvorilo (van konkurencije) američko ostvarenje „Devojka na fotografijama“.

Žiri je takođe Specijalno priznanje dodelio švedskom filmu „Sensoria“ Christiana Hallmana i izrazio zadovoljstvo dobrom takmičarskom selekcijom, posebno regionalnim filmovima.