Tekst objavljen: 12.09.2016 15:07        


Inspektori su prilikom kontrole 10 ugostiteljskih objekata i trgovskih radnji u turističkim mestima u Banji Gornja Trepča i Ovčar Banja, kod tri poslodavca zatekli četiri lica bez ugovora o radu. Prema propisima, poslodavcima je naloženo da sa istim zaključi Ugovor o radu.

U 10 objekata, četvoro lica bez ugovora o radu

"Naložili smo zaključivanje ugovora. Ukoliko to poslodavac ne uradi predviđene su kazne od 800.000 dinara za pravno lice, 400.000 za preduzetnika. To su početne kazne", istakao je inspektor rada Nikola Savić.

Zakon o radu sa svojim izmenama i dopunama iz 2014. godine doprineo je da se stanje u ovoj oblasti popravi. Izuzev kontrole na crno, angažovanja radnika bez ugovora o radu, poseban akcenat se stavlja i kada je reč o ispalatama zarada.

"Poslodavac je obavezan u skladu sa Zakonom o radu da zaposlenom dostavi obračun zarade na dan dospeća plate. Ukoliko plata iz nekog razloga nije isplaćena, poslodavac je takođe obavezan da zaposlenom na dan dospeća zarade dostavi obračun zarade, bez obzira što plata nije isplaćena i uz taj obračun obavezan je da mu dostavi i obaveštenje iz kog razloga plata nije isplaćena", objašnjava Savić.

U ugostiteljsko-turističkom preduzeću "Morava", koje u svom sastavu ima devet objekata i oko 100 zaposlenih, kažu da su sve norme, koje su propisane Ugovorom o radu ispoštovane prema radnicima.

"Podržavamo ovakve akcije, jer pre svega smatramo da nelojalna konkurencija je ono što utiče na uspešno poslovanje svake firme koja poštuje propise i koja se trudi da svojim rezultatima opstane na tržištu u ovim veoma teškim uslovima za poslovanje", rekla je marketing menadžer UTP "Morava" Maristela Belić.

Na području Moravičkog okruga u prvih sedam meseci ove godine republičke inspekcije izvršile su 5.869 kontrola. U radu na crno zatečena su 292 lica, bez regulisanog radno-pravnog statusa, od kojih je, po nalogu inspekcija, sa 224 radnika zaključen ugovor o radu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rad na crno neprijavljeni radnici inspekcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana