Najnovije vesti
Kultura Vesti
Mladi niški kompozitor osvojio nagradu na festivalu u Americi

Mladi niški kompozitor osvojio nagradu na festivalu u Americi

Kompozitor i pijanista Stefan Sretić(23) iz Niša nagrađen je za najbolju originalnu muziku u filmu „ Otkucaji tišine“ na “Moondance” američkom filmskom festivalu u Koloradu.

Stefan Sretic Foto: Privatna arhiva
Stefan Sretic
Stefan Sretić
Foto: Privatna arhiva
Stefan Sretić

Stefan je dobio priznanje “Atlantis Award”, koje pre toga nije pripalo nijednom srpskom učesniku na ovom filmskom festivalu. Nišlija je nagrađen u kategoriji za filmove van engleskog govornog područja.

Stefan, koji je do sada nizao uspehe u sviranju klavira, ovom nagradom dokazao je da je I uspešan kompozitor.

- Klavir sviram 15 godina, ali moja velika ljubav je I komponovanje. Do sada sam nagrađivan kao pijanista, ali je ovo moja prva nagrada za komponovanje. Ona mi mnogo znači I veliki je podstrek za moj dalji rad. Zaista bih želeo da I ubuduće komponujem filmsku muziku- priča Stefan.

Inače, ovaj talentovani mladić već je završio master studije na Fakuletu umetnosti u Nišu, a sada je na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kod čuvenog pijaniste Aleksandra Serdara.

– Dve godine ranije sam upisao fakultet, tako da sam zato ispred svoje generacije. Trenutno pripremam završne ispite na specijalističkim studijama- kaže pijanista.

Foto: Privatna arhiva

Stefan nam prepričava da je reditelj Marko Džambić snimio film “ Otkucaji tišine” o skijašu i fudbaleru Aleksandru Radišiću koji je pre desetak godina postao invalid.

- Talentovani sportista je posle toga postao paraolimpijski reprezentativac u stonom tenisu. Da bih kompoziciju mogao da uklopim sa radnjom i slikom, mnogo sam pričao sa rediteljem. I sam sam istraživao I čitao o Aleksandru Radišiću. Tako je nastala nova energija, dobili smo muziku koja se sjedinila sa slikom. Srećan sam jer smo režiser I ja dobili šta smo hteli. Moja kompozicija ne prati ceo tok filma. Ali, prisutna je u poslednjem segmentu, kada radnja dostiže kulminaciju u poslednjem segmentu. Moja kompozicija pojačava dramski i emotivni element - kaže mladi kompozitor.

Stefan je počeo da komponuje još u srednjoj školi.

- Kad je moja Muzička škola slavila jubileje komponovao sam manje komade.Pre nekoliko godina počeo sam da komponujem muziku za kratke filmove. Do sada sam komponovao muziku za tri kratkometražna i uradio orkestraciju za jedan film. U saradnji sa rediteljem Stefanom Krasićem napravio sam muziku za njegove filmove “ Mozaik” I “ Po Suncu hoda”, koji će premijerno biti prikazan u novembr - priča on.

Uzori

Stefan Sretić kaže da mu je veliki uzor srpski kompozitor Zoran Hristić sa kojim se i lično zna. Oduševljavaju ga holivudski klasici Enjo Morikone, Džejms Horner I Hans Zimer koji su komponovali muziku za legendarne filmove kao što su : “ Bilo jednom u Americi”, “ Kišni čovek” , “ Vozeći gospođicu Dejzi”…