Najnovije vesti
Vesti Svet
Junker: Bugarska neće ostati sama, prepuštena migrantskom talasu

Junker: Bugarska neće ostati sama, prepuštena migrantskom talasu

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker saopštio je danas u Bratislavi, posle neformalnog samita članica Evropske unije bez Velike Britanije, da Bugarska neće ostati prepuštena sama sebi u zaštiti granica pred migrantskim talasom.

Žan Klod Junker
Žan Klod Junker
Žan Klod Junker
Žan Klod Junker

- Popodne smo odlučili da izdvojimo 108 miliona evra za zaštitu granice. Naš cilj je da narednih dana dostignemo sumu od 160 miliona koliko je tražio premijer Bugarske Bojko Borisov. Prikupićemo 52 miliona koji nedostaju. Bugarska neće ostati prepuštena sama sebi - kazao je novinarima na izlasku sa samita Junker.

Na bugarske granice EU će do oktobra poslati 200 pripadnika evropske granične straže, sa 50 vozila.

Premijer Borisov istakao je upravo na primeru tog zahteva Bugarske kako brzo i efikasno može da funkcioniše evropska solidarnost.

- Bugarska je primer kako može da se deluje brzo. Juče sam ispunio formular a danas je doneta odluka da se izdvoji 108 miliona evra - rekao je Borisov i dodao da su evropski lideri i time odali priznanje naporima njegove zemlje da zaustavi migrantski talas kako ne bi prelazio dalje "balkanskom trasom".

Bojko Borisov
Foto: Tanjug/AP
Bojko Borisov

Borisov je izjavio da je u celini zadovoljan samitom na kome su šefovi država i vlada 27 članica precizirali probleme i krize sa kojima se suočava EU i pravili mapu puta kako da do proleća povrate poverenje Evropljana u evropski projekt i suoče se sa pretnjama da bi i druge članice mogle da podju putem Velike Britanije i odustanu od evropske integracije.

- U celini sam zadovoljan pokazanim ambicijama i voljom da se odgovori na populizam i nacionalizam. Nema drugog boljeg mesta za življenje - kazao je Borisov.