Inicijativa sa festivala u Leskovcu: Film spaja region

I. MITIĆ

17. 09. 2016. u 07:15

Darko Bajić: Ima mnogo odličnih filmova u regionu koji u susednim zemljama prođu gotovo nezapaženo, jer u konkurenciji sa marketingom američke produkcije gube šansu

Иницијатива са фестивала у Лесковцу: Филм спаја регион

Peta konferenicija reditelja iz zemalja bivše Jugoslavije

IMA mnogo odličnih filmova u regionu koji u susednim zemljama prođu gotovo nezapaženo, jer u konkurenciji sa marketingom američke produkcije gube šansu. Zbog toga i mi treba da stvorimo bazu koja bi podržala regionalni film, jer u bioskopima ima sve manje mesta ne samo za naš nego i za evropski film - rekao je Darko Bajić, reditelj i umetnički direktor Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu, na petoj konferenciji reditelja iz zemalja bivše Jugoslavije.

Tom prilikom pokrenuta je i inicijativa o stvaranju zajedničkog fonda za promociju i distribuciju filmova u regionu. Reditelji ističu da bi im takav fond bio veoma značajan u vreme kada se za pažnju publike bore sa američkom produkcijom koja mnogo ulaže u marketing.

Od svojih filmskih centara, od kojih su dobili načelnu saglasnost, očekuju da ovu inicijativu pokušaju da sprovedu u delo .

Srdan Golubović je podsetio da se o inicijativi govorilo i pre desetak godina u Sarajevu, ali da je ona propala:

- Bojim se da se fond neće ostvariti iako na to treba gledati kao na otvaranje vrata celog kulturnog prostora kao što je to učinjeno u Skandinaviji.

PUT DO BIOSKOPA

REDITELjKA Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine naglašava da regionalni filmovi imaju svoju publiku i da im treba pomoći da pronađu put do bioskopa, dok hrvatski reditelj Ognjen Sviličić navodi da bi uloga zajedničkog promotivnog fonda u tome bila veoma značajna. U radu konferencije učestvovalo je još desetak reditelja iz regiona među kojima i Slobodan Šijan, Miroslav Lekić, Antonio Mitrikeski, Aleš Pavlin i Andrej Štirtof.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije