Najnovije vesti
Vesti Svet
Most od HDZ-a zahteva sedam ministarstava: "Imamo mandat više"

Most od HDZ-a zahteva sedam ministarstava: "Imamo mandat više"

U pregovorima o sastavu nove hrvatske vlade, koji će početi sredinom iduće nedelje, Most će od HDZ-a tražiti sedam ministarstava, piše Jutarnji list.

Božo Petrov foto facebook Foto: Facebook
Božo Petrov foto facebook
Božo Petrov
Foto: Facebook
Božo Petrov

Premda se iz HDZ-a stalno mogu čuti nezvanične informacije kako će lideru Mosta Boži Petrovu ponuditi tek četiri ministarstva i mesto potpredsednika Vlade, u Mostu neće tek tako na to pristati jer smatraju da sada imaju jedan mandat više nego što su imali u trenutku kad je pala Vlada, odnosno sa 12 su skočili na 13 poslanika.

Pregovaračka pozicija Mosta biće i činjenica da će pristati na to da lider HDZ-a Andrej Plenković bude predsednik Vlade, iako su u kampanji pred parlamentarne izbore govorili da on to ne može biti.

Andrej Plenković
Foto: Youtube / youtube
Andrej Plenković

Istovremeno, nezvanično poručuju u Mostu, ako HDZ-u to ne odgovara, onda Andrej Plenković može pregovarati s HNS-om i HŠ-om, a da će onda oni biti u opoziciji.

Jutarnji list piše da će Most, pored toga, verovatno tražiti i poziciju predsednika parlamenta, iako to nisu potvrdili, kako bi mogli određivati dnevni red sednica parlamenta, a time će izbeći da se ignorišu njihovi zakonski predlozi.

Pregovaračka pozicija Mosta očigledno će biti takva da će tražiti maksimalno koliko mogu, a onda, naravno, uvek može doći do kompromisa pa da na kraju dobiju, na primer, šest ministarstava, koliko su imali i u prošloj Vladi, piše "Jutarnji list" i ukazuje da će to zavisiti i od broja ministarstava u budućoj vladi.

Bude li se išlo na varijantu manjeg broja ministarstava, npr. 12, onda je Mostu prihvatljivo da imaju četiri resora, konstatuje zagrebački dnevnik.