Halo, premijeru, čujemo li se 1

Ovih dana su iz kabineta gradonačelnika Šapca, „Danasu“ kao svom medijskom saradniku, dostavili pismo prvi čovek Grada uputio premijeru.

O strateškim investicijama i podršci koju čelnici i građani očekuju od vlade i premijera. Najpre citiramo početak pisma gde gradonačelnik upoznaje premijera sa strategijom Šapca da postane privredni lider šireg okruženja.

„S obzirom na to da je Vlada Republike Srbije konačno formirana, želim da Vas što pre obavestim o razvojnoj politici grada Šapca u naredne četiri godine. Ona se zasniva na podršci privredi, efikasnom javnom sektoru, neposrednom odlučivanju građana, dostupnom zdravstvu, modernom obrazovanju i širokom spektru socijalnih usluga. To su preduslovi da naši građani žive bolje, i zato očekujem Vašu podršku u ostvarivanju planova Grada Šapca.

Izgradnjom deonice autoputa do Rume, Šabac bi postao značajan regionalni industrijski centar. Kapaciteti industrijske zone, koja se prostire na 600 hektara komunalno opremljenog zemljišta, bili bi potpuno iskorišćeni. Više puta smo, bez uspeha, tražili sagovornike u Vladi Republike Srbije i nadležnim institucijama o ovoj temi. Poslednji u nizu dopisa uputili smo 19. jula 2016. godine JP „Putevi Srbije“, sa zahtevom da nam, pored idejnog projekta izgradnje, dostave Studiju opravdanosti izgradnje autoputa Ruma-Šabac.

A država ćuti

Značaj i vrednost izgradnje autoputa Šabac-Ruma uočio je i veliki investicioni fond „Emta Infrastructure“ iz Kanade, sa kojim je Grad Šabac potpisao Memorandum o razumevanju, u decembru 2015. godine. U dokumentu je sadržana namera „Emta Infrastructure“ da realizuje, kao projekat javno-privatnog partnerstva, izgradnju autoputa Ruma-Šabac i mosta u Šapcu preko reke Save.

Zatim gradonačelnik obaveštava premijera da je Grad početkom ove godine uputio zahtev JP „Putevi Srbije“ za rehabilitaciju važnih deonica dva državna puta koja su u nadležnosti republike. Odgovora još nema.

Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije, grada Šapca i kompanije „YAZAKI“iz oblasti automobilske industrije potpisan je 25.5.2016. godine, a početak proizvodnje očekuje se sredinom naredne godine. Japanska kompanija će na sedam hektara u Industrijskoj zoni izgraditi oko 30.000 kvadrata poslovnog prostora i zaposliti oko 1.700 radnika. Pošto zahtevi za električnom energijom ovog investitora iscrpljuju sve slobodne kapacitete na ovom prostoru, potrebno je da je da se izgradi novi blok u transfer stanici „Šabac 5“ za nove investitore. Vrednost radova iznosi 90 miliona dinara, nosilac posla i investitor je Elektroprivreda Srbije, ali je Grad Šabac, iako to nije njegova obaveza, svestan značaja ovog projekta, doneo odluku da finansira polovinu ove kapitalne investicije. Iako je Elektroprivreda Srbije, uz saglasnost ministra energetike, predvidela potreban novac za realizaciju radova u ovoj godini, prema saznanjima Grada, javna nabavka još uvek nije sprovedena. Drugim rečima, budućnost ove, za Šabac strateški važne investicije, je još uvek neizvesna.

Obećanja pala, na pomoć se i dalje čeka

Zatim, gradonačelnik govori o projektu Termoizolacije kolektivnih stambenih zgrada, čija je realizacija počela 2010. godine. Pored velikih energetskih ušteda, termoizolacija je velika šansa za zapošljavanje u domaćem građevinskom sektoru. Više puta su pisali ministarki građevine i tražili sastanak na ovu temu (poslednji put polovinom januara ove godine), da bi konačno 9. februara gradonačelnik dobio priliku da sa svojim timom razgovara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o važnim projektima za Šabac i novcu koji Republika duguje Gradu. Umesto ministarke, u čijoj fioci projekat Termoizolacije stoji već dve godine, sastanku je prisustvovala državna sekretarka. Obećanja su „pala“, pomoć republike i dalje se čeka. Na drugoj strani, nakon prezentacije ovog projekta nemačkom ambasadoru Akselu Ditmanu, prilikom njegove posete Šapcu 3. avgusta 2016. godine, već sutradan iz Ambasade Nemačke je stigao odgovor o njihovoj zainteresovanosti da pomognu realizaciju projekta.

Njive čekaju vodu

Šabac i Mačva poljoprivredu vide kao veliku razvojnu šansu, pa su zato poljoprivredni budžet udvostručili i uveli 11 podsticajnih mera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Čekajući da država završi posao izgradnje nasipa na Čevrntiji, Grad je očistio i uredio 100 kilometara kanalske mreže na vodotocima za koje je nadležan. Grad je spreman i za realizaciju projekta navodnjavanja 11.000 hektara obradive zemlje u Mačvi. Izgradnjom primarne mreže kanala za navodnjavanje, crpnih stanica i regulacionih ustava, obradivo zemljište i usevi bili bi zaštićeni od suša i poplava, a prinosi u Mačvi značajno povećani. Ako bi država uradila svoj deo posla, Grad Šabac je spreman da omogući svakom poljoprivredniku da voda dođe do njegove njive. Takođe, s obzirom na činjenicu da je voćarstvo sve razvijenije u ovom kraju, velike nade se polažu u novu kvantašku pijacu. Projekat je završen, uskoro počinje izgradnja kompleksa vrednog milion evra, tako da će Šabac od sledeće godine postati regionalni centar za trgovinu svežim voćem i povrćem. Grad se sprema i za izgradnju toplane na biomasu, po principu javno-privatnog partnerstva, uz pomoć nemačkog GIZ-a i Evropske banke za obnovu i razvoj. Realizacija ovog projekta će osim nižih cena grejanja (agro bio masa umesto prirodnog gasa), obezbediti i dodatne prihode poljoprivrednim gazdinstvima od biljnih ostataka, koje su do sada spaljivali.

A tek dugovi…

Na kraju o dugovima. Republika odbija da isplati 130 miliona dinara Gradu, na osnovu ugovora sa Fondom za razvoj o zajedničkom ulaganju u izgradnju gradskog bazena. Grad je čak, umesto „keša“, ponudio Ministarstvu, da se tih 130 miliona dinara konvertuju u udeo grada u važnom projektu Termoizolacije. Nažalost, niti se dug vraća, niti se prihvata alternativni predlog. Rekli da to nije moguće. Jedino je dug moguć. Zbog sporosti sprovođenja stečajnog postupka i opstrukcije nadležnih pravosudnih i državnih organa u predmetu Zorka-Holding u stečaju, više od dve godine Grad nije u mogućnosti da svoje potraživanje, obezbeđeno hipotekama prvog reda na vrednim nekretninama, realizuje. Zbog toga Grad ne može da naplati iznose u vrednosti od preko tri miliona evra.

. . .

Ne sumnjamo de će premijer, danonoćno posvećen „ekonomiji i BDP-u“, čim pročita iscrpno pismo gradonačelnika, biti silno obradovan. Da će pozvati sve resorne ministre i narediti. Svi u Šabac. Ne vraćajte se dok se o svemu ne dogovorite. Jurimo strane investicije, a ne vidimo šta imamo odmah tu, pored Save. Ministru para i direktoru trezora će narediti da hitno sve dugove isplate Šapcu. Ako ne budete „slušali i postupali“, formiraću poseban „deliveri junit“ za Šabac i Mačvu.

A ako slučajno ovako ne bude, već zahtevi i molbe ostanu u fiokama, premijer će potvrditi da su njegove zakletve u „rad i rezultate rada“ opijum za narod. A da je u realnom životu, od „rada“ važnija „vertikala“ (država – lokal) i napredna srpska poema: „Čiji si ti mali?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari