Nova kuća za grafike?

M. A. K.

17. 09. 2016. u 11:54

UO Grafičkog kolektiva uputio pisma ministru i gradskim institucijama. Posle prodaje galerije palačinkarnici, očekuju nalaženje novog prostora

Нова кућа за графике?

Grafički kolektiv mesto okupljanja umetnika i publike

PISMA sa apelom da Grafički kolektiv, koji je od 1949. godine prisutan i ugledan na našoj likovnoj sceni, ne ostane beskućnik, nakon što je prostor u kom je trajao decenijama, posle restitucije, prodat firmi "Feniks - Slatka kuća" sa Zlatibora, upravni odbor ove galerije uputio je na više adresa. U nadi da će se naći neko rešenje, odgovor i konkretnu akciju očekuju od ministarstva kulture, gradskih i opštinskih institucija, a podršku i pomoć od kolega.

Obraćajući se umetnicima koji su svojim profesionalnim angažmanom i entuzijazmom gradili ugled ove institucije, UO Grafičkog kolektiva ih obaveštava da su bili zatečeni "obrtom situacije". Kako kažu sa porodicom Ninčić, kojima je ovaj prostor vraćen u restituciji, potpisan je ugovor o zakupu, koji je garantovao da će galerija biti na istoj adresi do sredini 2018, a da su o prodaji prostora obavešteni ovog leta elektronskim pismom novih vlasnika.

- Očekivali smo, po etičkom principu, da će naslednici prvo sa nama kontaktirati, obavestiti nas u vezi sa prodajom. Drugi pravni lek je, u tim procesima, da država Srbija ima pravo preče kupovine - ističe UO Grafičkog kolektiva.

Njihova želja je da, ako je ikako moguće, galerija ostane na svom prepoznatljivom mestu, na uglu Obilićevog venca, prekoputa "Mažestika":

- Ako pravno to nije izvodljivo, sledeći korak je potraga za novim prostorom u kom ćemo nastaviti našu delatnost. U tom kontekstu, podrška umetnika i svih prijatelja naše kuće mnogo znači. Svaki savet, pravna, prijateljska ili druga vrsta podrške usmerena na očuvanje našeg profesionalnog integriteta je dobrodošao.

U pismu poslatom ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, koje je potpisao naš ugledni grafičar, profesor Branimir Karanović, kao predsednik UO, naglašava da je u prostoru od samo 48 kvadratnih metara, sa samo jednim kustosom, Grafički kolektiv svojom ukupnom delatnošću ostvario lidersku poziciju na našoj kulturnoj sceni.

- Duboko smo uvereni da ova institucija, kao deo naše kulturne baštine, treba da ostane na mestu gde je i dosad obavljala svoju misiju - stoji u pismu. - Grafički kolektiv je za našu kulturnu scenu jednako važan kao Jugoslovensko dramsko pozorište, naš vršnjak. Ubeđeni smo da se u prostoru Grafičkog kolektiva neće širiti miris slatke kuće i da će, kao i JDP, ostati kultno mesto, bez uzurpacije potpunom promenom konteksta.

MNOGO NEDOUMICA

OSTAJE mnogo nedoumica kako je došlo do situacije da se tek po obavljenom poslu, kojim je "Slatka kuća" kupoprodajom došla do svojine lokala na atraktivnoj lokaciji, javno otvori problem koji je predstavljao pretnju Grafičkom kolektivu još od trenutka vraćanja imovine naslednicima. Da li je tačna tvrdnja advokata porodice Ninčić, izneta u javnosti, da je Grad bio nezainteresovan za pravo preče kupovine, a da su za to Republika i Opština propustili zakonom predviđene rokove? Posebno pitanje je i kako je bilo moguće da porodica Ninčić svoje podstanare ne obavesti o nameri da prostor proda.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije