17. septembar  2016. 16.25  →  18.23 | Izvor: Beta, Tanjug

Dodik: Referendum bez obzira na Ustavni sud

BANJALUKA -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da referendum o Danu RS neće bitio odložen zbog doluke Ustavnog suda BiH da zabrani njegovo održavanje, pozvavši građane RS da 25. septembra izađu na referendum.

"Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće", preneli su banjalučki mediji Dodikovu izjavu Srpskoj novinskoj agenciji (Srna).

Ustavni sud BiH odbio je danas zahtev za preispitivanje odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike u Republici Srpskoj, čime je konačno potvrđeno da se on smatra neustavnim.

Po Dodikovim rečima, Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština (RS), a Narodna skupština neće zasedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum", istakao je Dodik.

Stevandić: Odluka Ustavnog suda BiH uvođenje aparthejda

Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je danas da je potvrda odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara, kao Dana republike u RS, "pokušaj uvođenja aparthejda u Evropi".

On je za N1 ocenio da je to ukidanje mogućnosti da se Srbi osećaju kao narod.

"Ovde nas etnički očistite, a ovde nam zabranjujete da slavimo", naveo je Stevandić.

On je rekao da će sada RS biti kao nikad čvršća i ujedinjenija, a da će oni političari koji su, kako je rekao, bili u zagrljaju s Bakirom Izetbegovićem, sada morati da iz tog zagrljaja i izađu.

Tagovi
Srodne vesti