17. septembar  2016. 22.01  →  23.49 | Izvor: Beta, Tanjug

Napadi u Siriji uprkos prekidu vatre

BEJRUT -

Najmanje 30 sirijskih vojnika poginulo je danas u vazdušnim napadima na položaje sirijske vojske na istoku zemlje, dok Moskva i Damas optužuju međunarodnu koaliciju predvođenu SAD da je odgovorna za taj napad.

Vojnici su poginuli u napadima na položaje na istoku Sirije, kod aerodrom Deir Ezora, navela je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava i dodala da ne zna ko je izveo napade.

Sirijska vojska i Rusija optužile su međunarodnu vojnu koaliciju za taj napad. Rusije je saopštila da su poginula 62 vojnika i da je 100 ranjeno.

"Avioni američke koalicije gađali su položaje sirijske vojske kod aerdroma Deir Ezora na istoku zemlje", navela je sirijska vojska u saopštenju prenetom na državnoj televiziji.

"Ukupno 62 sirijska vojnika su ubijena a oko 100 je ranjeno u tim napadima", navela je ruska vojska.

Napadi su izvedeni petog dana krhog primirja u Sirji postignutog u dogovoru između SAD i Rusije.

Ruske vlasti ranije danas su saopštile da se situacija pogoršava u Siriji, navodeći da će SAD biti odgovorne za eventualni neuspeh prekida vatre na snazi od ponedeljka.

Pentagon: U udaru koalicije nenamerno pogođene sirijske snage

Pentagon je saopštio da su koalicione snage na čelu sa SAD danas izvele vazdušni napad na Islamsku državu u blizini Deir el-Zora na istoku Sirije, ali da su napad obustavile nakon što su ih ruski zvaničnici upozorili da je u tom udaru možda pogođena sirijska vojska, javile su agencije.

Sirija i Rusija su ranije danas saopštile da je koalicija koju predvode SAD gađala položaj sirijske vojske na istoku Sirije, u Deir el-Zoru opkoljenom pripadnicima Islamske države, čime je ekstremistima omogućeno da napreduju.

U saopštenju Pentagona se kaže da je "vazdušni napad obustavljen odmah nakon što su ruski zvaničnici obavestili zvaničnike koalicije da postoji mogućnost da su osoblje i vozila koji su uzeti na nišan deo sirijske vojske", navodi AP.

"Koalicione snage ne bi namerno gađale sirijsku vojnu jedinicu", ističe se u saopštenju vojske SAD.

SAD dosad nikada nisu direktno gađale snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada tokom petogodišnjeg građanskog rata u Siriji, napominje američka agencija.

Pentagon je dodao da je napad izveden na području koje je koalicija i ranije gađala i da su članice koalicije informisale svoje ruske kolege pre nego što su otpočele napad, navodi Rojters.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je ranije danas rekao da su u napadu ubijena 62 sirijska vojnika i da se napad dogodio kod aerodroma u Deir el-Zoru na istoku Sirije, a izvela su ga dva aviona F-16 i dva aviona A-10.

On nije naveo kojoj zemlji pripadaju ti avioni, ali je rekao da su deo međunarodne koalicije.

Ruska vojska je saopštila i da je oko stotinu sirijskih vojnika u tom napadu ranjeno.

Istovremeno, Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u napadu koalicije ubijeno najmanje 80 sirijskih vojnika.

Sirijska vojska je u svom saopštenju istakla da je reč o "ozbiljnom i otvorenom napadu na Siriju i njenu vojsku" i "čvrstom dokazu američke podrške Daešu (Islamskoj državi) i drugim terorističkim grupama".

Ruska vojska je danas upozorila da se situacija u Siriji pogoršava i da će SAD biti odgovorne ako propadne krhko primirje, koje je na snazi u toj zemlji od ponedeljka, u skladu sa američko-ruskim sporazumom.

Moskva traži hitan sastanak SB UN zbog udara SAD

Moskva je večeras zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN povodom vazdušnih napada SAD na snage sirijske vlade, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, javlja Tas s.

I Ministarstvo spoljnih poslova Sirije pozvalo je Savet bezbednosti UN da "osudi agresiju SAD i zatraži od SAD da poštuju suverenitet Sirije", javili su državni mediji, prenosi Rojters.

Portparol sirijske vojske rekao je na konferenciji za novinare da je u današnjim vazdušnim napadima koalicije na čelu sa SAD na istoku Sirije, u gradu Deir el-Zor, ubijeno 62 sirijska vojnika, a oko stotinu ih je ranjeno, pri čemu su uništena vojna vozila i oprema, prenosi Tas s.

"Tražimo sveobuhvatno i detaljno objašnjenje Vašingona - da li je reč o ciljanoj podršci za Islamsku državu ili o nekakvoj grešci", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je stalni predstavnik Rusije u UN dobio nalog da zatraži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN na tu temu.

"To objašnjenje bi trebalo da bude pruženo pred Savetom bezbednosti UN", navela je Zaharova.

Ona je istakla da su SAD ugrozile sve sporazuma postignute o Siriji.

"Danas smo očevici napada koji ugrožavaju sve na čemu je međunarodna zajednica radila i u međunarodnoj Grupi za podršku Siriji, i u SB UN, i na bilateralnoj osnovi", rekla je Zaharova kanalu Rosija 24.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

gerila  18. 09. 2016. | 12:43
Koa i mnogo puta do sada na raznim kriznim mestima,u raznim drzavama zahvacenim gradjanskim ratom,donose se razna primirja,koja se "narusavaju".Kao pravilo,primirja se dogovaraju kada ne ide po planu SAD,kada njihovi "saveznici" gube na ratistu svoje pozicije i preti im likvidacija,a kao pravilo,po sredstvima informiranja koje kontrolisu SAD i njihovi Evropski partneri,primirje "narusavaju" oni protiv kojih su SAD.Stvarnost je uvek bila drugacija,primirje su uvek narusavali americki igraci na terenu.Da stvar bude jos i gora "koalicione" snage predvodjene SAD nanele su avio udare po polozajima regularne vojske Sirije i pri tome ubile okjo 60 vojnika vise od 100 ranjenih,nazvavsi to po obicaju greskom.Ne radi se o nikakvoj greski vec o nameri nanosenja gubitaka i slabljenju regularne vojske i Sirijske vlasti.Kako se SAD odnose prema ostatku sveta najbolje pokazuju doping afere,odstranjivanje Ruskih lakoatleticara sa OI i kompletne ekipe sa POI.Doping je dozvoljen samo amerikancima.