Vesti

0

Šarčević: Regionalnom inicijativom do zajedničko rešavanje problema

Autor: VV

Izvor: Beta

Šarčević: Regionalnom inicijativom do zajedničko rešavanje problema

Izvor: Foto: Beta / Emil Vaš

Šarčević je na sednici Upravnog odbora ERI SEE u Beogradu kazao da su se 2010. godine ministri prosvete zemalja regiona uključili u inicijativu koja doprinosi razvoju znanja, predstavlja mogućnost razmene iskustava i omogućava da svi uče jedni od drugih, da bi se svuda brže i efikasnije poboljšao kvalitet obrazovanja.

"Sve je to u skladu sa evropskim trendovima u obrazovanju i nauci... Dodatna vrednost je u tome što se ovde bavimo čitavom vertikalom obrazovanja i tim putem nudimo rešenja", rekao je Šarčević.

Direktorka međunarodne organizacije Inicijativa za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi Tina Šarić rekla je da je Inicijativu pokrenulo sedam država regiona da bi uporedile iskustva i uočile sličnosti, razlike i probleme, i zajednički unapredile obrazovanje.

"Mi se bavimo vertikalom obrazovanja, radimo na području opšteg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i u području visokog obrazovanja. Omogućavamo putem naše institucije jednu platformu koja skuplja stručnjake iz regije radi razmene iskustva, zajedničkog učenja, poboljšavanja stvari", rekla je Tina Šarić.

Ona je dodala da Inicijativa insistira na "promociji važnosti povezivanja poslovnog sektora sa obrazovanjem, na razvoju zajedničkih zanimanja, kako bi se kasnije omogućila mobilnost radne snage untar naše regije".

"Na području visokog obrazovanja naročito nas zanima priznavanje kvalifikacija unutar regije. Radi se i o akademskim kvalifikacijama i o stručnim kvalifikacijama", rekla je Tina Šarić i ocenila da je stvaranje zajedničkih standarda kvaliteta obrzovanja neophodno da bi građani regiona mogli lakše da nastave školovanje u drugoj zemlji.

Na pitanje dokle je stigao proces priznavanja diploma, Tina Šarić je ogovorila da Inicijativa priprema projekte o tome, da je ta procedura dugotrajna i da se teži stvaranju zajedničkih kriterijuma koji će biti usaglašeni među zemljama regiona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR