21. septembar  2016. 14.23  | Izvor: RTV, Beta

Dodik: Referendum će proteći mirno

BANJALUKA -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik putuje u Moskvu, gde će se sutra sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

 

video icon

Dodik je rekao da je poseta Moskvi ranije dogovorena i da će sa ruskim predsednikom razgovarati o ekonomskim i političkim temama.

Predsednik RS putuje u Rusiju tri dana pre zakazanog referenduma o 9. januaru kao Danu RS, čije je odžavanje zabranio Ustavni sud BiH.Održavanje referenduma o Danu RS su antidejtionskim i antiustavnim ocenili i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i ambasade zapadnih zemalja, dok je ruska ambasada u BiH podržala sprovodjenje referenduma.

Dodik je danas pozvao na smirivanje tenzija, posle izjave ratnog generala Armije BiH Sefera Halilovića da bi u BiH ponovo moglo doći do rata, ako RS održi referendum.

"Što se tiče Sefera Halilovića i njegovih izjava ništa tu nije čudno. Očigledno je da postoji politika koja stoji iza njegovih izjava, nešto od toga je ranije (bošnjački član Predsedništva BiH) Bakir Izetbegović spominjao u razgovorima sa stranim ambasadorima", kazao je Dodik.

Predsednik RS je novinarima u Laktašima rekao da će referendum o Danu republike 25. septembra proteći u miru i da neće biti nikakvih sukoba.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH o zabrani referenduma, Dodik je rekao da će refrendum biti održan u nedjelju, a da će posle toga zasedati parlament RS i razmatrati odluke ovog suda, a verovatno i rezultate referenduma.

 

Tagovi
Srodne vesti