Успоставити сарадњу Војводине и кинеске провинције Хајнан

Покрајинска влада је на данашњој седници усвојила предлог писма о намерама о успостављању сарадње између Аутономне покрајине Војводине и кинеске провинције Хајнан.

Писмо о намерама представља вољу обе покрајине да се, у складу са пријателским односима Србије и НР Кине, продуби сарадња међу покрајинама  у области привредне и трговинске размене, као и да се започну активности како би се промовисали међуљудски, пријатељски контакти и активно спроводила размена и сарадња у области пољопривреде, туризма, високих технологија, културе, саопштено је из покрајинске владе.

На седници Покрајинске владе донета је и одлука о издвајању 2,3 милиона динара Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици, за набавку и уградњу неопходног резервног дела, као и за финансирање комплетне калибрације апарата за мамографију са новом уграђеном РТГ цеви.

Овом одлуком Покрајинске владе, стоји у саопштењу, наставља се рад на остварењу политике Владе да се побољшају услови здравствене заштите у Покрајини.

Покрајинска влада прихватила је предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о броју студената за упис у прву годину мастер и докторских академских студија који се на факултетима у саставу Универзитета у Новом Саду финансирају из буџета АПВ.

На иницијативу Универзитета, акредитовани су нови студијски програми: нови програми мастер студија на Филозофском факултету, Лидерство у образовању, на Факултету техничких наука програм Инжењерство иновација, на Академији уметности програм Примењено позориште.

На Природно-математичком факултету акредитован је нови програм докторских студија, Докторска школа математике за извођење на српском и енглеском језику, а програм се реализује са природно-математичким факултетима из Ниша, Крагујевца и Новог Пазара.

Број студената чије се похађање мастер и докторских академских студија финансира из буџета Аутономне покрајине Војводине на факултетима новосадског уиниверзитета није се мењао - њих ће у школској години 2106/2017 бити укупно 2.918, каже се у саопштењу.
(Танјуг)

 

Мировић и Раца о унапређењу положаја мањина у Војводини
Председник Покрајинске владе Игор Мировић разговарао је данас у Новом Саду са председником Националног савета Русина Славком Рацом, и том приликом потврдио да су питање очувања идентитета и унапређење положаја националних мањина у Војводини, заједно са русинском, приоритетна у политици Покрајинске владе.

Председник Мировић је представницима Националног савета, Завода за културу Русина и Новинско издавачке установе „Либертатеа”, истакао да ће Покрајинска влада, када је реч о финансијској подршци према националним саветима националних мањина у нашој покрајини, имати у виду њихове потребе у целини.

Мировић је истакао да ће у зависности од оквира средстава, након предстојећег ребаланса, ниво финансирања националних савета  бити враћен на ранији просек.

Представници Националног савета Русина, упознали су председника Покрајинске владе са најважнијим плановима, који су од виталног значаја за Русине у нашој покрајини на пољу образовања, културе и информисања, истакавши значај сарадње са Покрајинском владом у оквиру пројекта који би могли донети побољшања овој националној мањини на свим нивоима.

Гости су председника Мировића позвали на 55. Фестивал русинске културе „Црвена ружа”, који ће се у Руском Крстуру одржати 1. и 2. октобра, саопштено је покрајинске владе.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести