Vesti

0

Vesić: "Planeta džez" biće najbolji festival do sada

Autor: JU

Izvor: Tanjug

Vesić: "Planeta džez" biće najbolji festival do sada

Izvor: Foto: prtscr ytb

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, predstojeći džez festival biće najbolji od njegove obnove, 2005. godine.

Vesić je, na konferenciji za novinare u Domu omladine, istakao da je ove godine budžet festivala najveći do sada, i iznosi oko 200.000 evra, zadodajući da će se nadežni truditi da narednih godina animiraju još sponzora, kako bi izdvajanja bila i veća.

Prošle godine, festival je posetilo 11.000 ljudi, dok je oko 7.000 ulaznica bilo prodato.

Navodeći da je ove godine u pretprodaji već prodato 3.000 ulaznica, Vesić je rekao da je sigran da će ove godine biti oboren rekord kada je reč o poseti i izrazio očekivanje da će festival okupiti 15.000 ljubitelja džeza, uz oko 10.000 prodatih karata.

"Imamo razliku između broja posetilaca i broja prodatih karata, jer jedan deo ulaznica odvajamo za mlade, studente, jer je jedna od naših obaveza da promovišemo dzez kod mladih. Zato ovaj festival, u poređenju sa sličnima u Evropi, ima najviše mladih", objasnio je Vesić.

Najveći broj muzičara nastupiće tradicionalno u Domu omladine, a 27. oktobra ljubitelji džeza u Sava centru moći će da slušaju izraelski Avišai Koen trio, kao i Antonio Serano kvintet.

Sledeće večeri će se na tom mestu publici predstviti Džek De Džonet, čuveni bubnjar koji je po prvi put u Srbiji, i Dejv Holand, jedan od najlegendarnijih džez basista, koji je pre mesec dana je postao deo Kuće slavnih džeza.

Vesić je podvukao da je održavanje festivale u Sava Centru važno, jer je taj objekat tradicionalno mesto za džez.

"Na primeru džez festivala se pokazuje kako se kao grad Beograd, sa drugim institucijama koje pomažu, trudimo da kulturne manifesatcije u gradu budu sve bolje. To nas vraća na kulturnu mapu Evrope i sveta, a to nam je cilj", rekao je Vesić.

On je dodao da grad nije odustao od Muzeja džeza, koji će se nalaziti u Knez Mihailovoj ulici, navodeći da se na tom projektu radi, jer Beorgad zaslužuje takvo mesto zbog duge tradicije džeza u Beogradu.

Na "Planeti Džez", nastupiće muzičari iz Srbije, Holandije, sa Kube, Islanda, Španije, Hrvatske, Austrije, SAD, Novreške, Francuske, Italije, Svedske, Izraela, Španije, Portugala...

Ove godine poseban naglasak je staljen na muzičare koji dolaze iz latinskih zemalja, iz kojih poslednjih godina dolaze najuzbudljivije inovacije u savremenom džezu.

Programski menadžer Dragan Ambrozić rekao je da Beogradski džez festival želi da pokrije sve nove pravce i tendencije koje se za dže otvaraju u 21. veku i predstavi ih publici, te da je premašeno ono što su "očevi festivala" iz sedamdesetih mogli i da sanjaju.

On je najavio da je osnovna poruka festivala da se džez svira svuda i dodao da su organizatori doveli džezere iz zemalja španskog i portugalskog govornog područja za glavni program, dok će u ponoćnom programu svirati muzičari iz skandinavskih zemalja.

"Pokušaćemo da vas ne ostavimo ravnodušnim, a ne samo da vas zabavimo", poručio je Ambrozić.

Ulaznice za festival se mogu kupiti preko Eventim mreže i na blagajnama Sava Centra.

Cena ulaznica u pretprodaji je 500 dinara, cena kompleta za glavni program je 4.450 dinara, dok je cena kompleta za program dve večeri u Sava centru 2.500 dinara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR