Život i ljudi

0

Imunitet deteta: Saveti za zdravo dete tokom cele školske godine

Autor: VV

Izvor: LoveSensa

Imunitet deteta: Saveti za zdravo dete tokom cele školske godine

Izvor: Foto: Pixabay

Međutim, dobar imunološki sisteem nije samo stvar gena. Roditeljima je na raspolaganju nekoliko moćnih trikova koji mogu potstaknuti imunološki sistem deteta na siguran i učinkovit način.

 

Sve počinje zdravom ishranom

Dečiji imunološki sistem može otežano funkcionisati ako je stalno bombardiran hranom prepunom aditiva, konzervansa i šećera. Kada dete ima alergiju na hranu, njegova probava pati, a upale neobuzdano divljaju, što čini obranu od virusa i bakterija težom.

Mnoge kliničke studije su pokazale kako šećer zapravo suzbija delovanje imunološkog sistema. Kako bi vaša deca ostala zdrava, ograničite ukupni unos aditiva, šećera i alergena. Usredsredite se na sveže povrće i voće, semenke i orašaste plodove, mahunarke, jaja i meso.

 

Održavajte optimalnu crevnu mikrofloru

Probiotici su korisne bakterije koje prirodno borave u našim crevima. Oni štite naš probavni sistem, pomažu u varenju hrane i izlučivanju toksina time štiteći od napada bakterija i virusa. Kada se ta bakterijska ravnoteža poremeti, pada sposobnost imunološkog sistema deteta za obranu od infekcija. Zato rano uvedite probiotske dodatke ishrani koji sadrži Lactobacillus i Bifidobacterium sojeve - prilagodite unos između 5 i 20 milijardi jedinica (CFUs) po danu, zavisno od godina deteta.

 

Smirite njihov stres i anksioznost

U današnjem svetu ubrzanog ritma, roditelji su pod prevelikim stresom, a dečiji rasporedi pretrpani, što dovodi do situacije u kojoj svako pati. Dečija tela isto reaguju na stres kao i odrasli, porastom nivoa kortizola i adrenalina. Ako se povišen nivo hormona stresa zadržava kroz duže vreme, smanjuje se imunološki odgovor tela.

Važno je da deca imaju dovoljno slobodnog vremena i vremena za kreativnu igru, uz mnogo vremena za odmor. Njihova tela trebaju uzeti pauzu svako malo kako bi imunološki sistem mogao da napreduje.

 

Uverite se da imaju dovoljno sati kvalitetnog sna

Većina dece ne dobija potrebnu količinu sna - zavisno od godina, deca treba da spavaju između 10 i 14 sati dnevno, pri čemu je najvažniji kvalitetan san. Za pravilno lučenje melatonina (hormona spavanja), deca treba da spavaju u mraku. Takođe se pokazalo kako elektromagnetske frekvencije utiču na kvalitet sna, zato isključite sve električne uređaje u dečijoj sobi ili ih, još bolje, držite u drugoj prostoriji.

 

Setite se da visoka temperatura pomaže u borbi protiv infekcija

Iako mnoge roditelje uhvati panika na prvi znak povišene telesne temperature, važno je zapamtiti da je groznica samo simptom, a ne sama bolest. Groznica je odgovor tela na infekciju i bez njega, telo nije tako efikasno u borbi protiv bolesti. Međutim, imajte na umu da povišena telesna temperatura može biti znak i ozbiljnije bolesti ako predugo traje pa nemojte odlagati posetu lekaru.

 

Dodaci ishrani mogu učiniti čuda

Najbolji dodaci ishrani za poboljšanje detetovog imunološkog sistema su vitamin D i cink. Zova i astragalus su dobar izbor za periodične infekcije disajnih puteva, a kod alergija, riblje ulje, vitamin C i kopriva čine čuda. Ipak, konsultujte se sa lekarom pre uvođenja bilo kog novog dodatka ishrani u ishranu vašeg deteta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR