Брнабић: У државној управи и локалу 19.500 запослених мање

У последње две године број запослених у државној управи и локалној самоуправи смањен је за укупно 19.500, а у 2017. биће одлучено где ће се наставити са отпуштањем,

а где ће моћи да дође и до запошљавања, изјавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

Брнабић је објаснила да је, на основу разговора са Међународним монетарним фондом, у 2015. број запослених смањен за 14.500, а у 2016. за још око 6.500 и да је то учињено на начин да није угрожен квалитет услуга за грађане и привреду.

"Јуче смо имали разговоре са ММФ-ом и имаћемо још једном у октобру, када долази мисија", казала је министарка.

Према њеним рецима, у 2017. мораће да се промени систем линеарног смањивања, по којем су, како је навела, кажњене оне локалне самоуправе које су испоштовале одлуку Владе о рационализацији радних места, а награђене оне које то нису учиниле.

"Неке јединице локалне самоуправе испоштовале су ту одлуку и биле професионалније и од централне власти, јер су рационализовале управу пре него што је донета одлука. Друге су имале много више запослених од онога што је прописано одлуком, а ми смо 2015. одлучили да линеарно смањујемо за три досто у свим јединицама. То није требало да се догоди, јер смо тако казнили оне који су најпрофесионалније урадили свој посао, а негде наградили оне који нису", објаснила је Брнабић.

Ове године, у сарадњи са Министарством финансија, биће донета одлука колико процентуално мора да се смањи број запослених, рекла је министарка.

"Ми ћемо на основу анализа видети где у локалним самоуправама може да се допусти додатно запошљавање, да дође до максималног броја, јер може да дође до угоржавања услуга за грађане и привреду ако наставимо линеарно смањивање броја запослених. Тамо где нису поштоване одлуке Владе, тамо ћемо морати да сечемо оштрије”, поручила је Брнабић.

Издавање фискалних рачуна зида домове здравља
Уколико би сви издавали фискалне рачуне, свака јединица локалне самоуправе могла би да добије нов дом здравља или вртић, изјавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

Брнабић је, одговарајући на питање новинара шта очекује од најављене лутрије са фискалним рачунима, рекла да очекује велике ефекте и да људи што више схвате зашто је важно плаћати порез.

"Очекујем и да се подигне наш порески морал, да разумемо, када плаћамо порез, да плаћамо назад за све нас заједно", рекла је Брнабић.

Министарка је навела да то не значи да се од грађана тражи да раде посао инспекције, већ да се од привреде тражи да ради оно што мора по закону, односно да издаје фискалне рачуне.

"Има локалних самоуправа у којима је скупљање пореза веома мало, али очекујем од грађана да, када већ плаћају услугу, траже фискални рачун, јер они треба да обезбеде да део њихових трошкова иде назад за њихово школство, социјално осигурање, пензије и све остало што се плаћа из буџета", рекла је Брнабић.

Када је реч о инспекцији, министарка је истакла да инспектори раде одличан посао, али да их нема у довољно, нити имају адекватне услове за рад.

"Инспекција је важна како бисмо обезбедили једнак третман у држави за све", закључила је Брнабић.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести