Svet

0

Nemačka osudila banalizovanje rasizma

Autor: VV

Izvor: Beta

Nemačka osudila banalizovanje rasizma

Izvor: Foto: Beta, AP

"Desničarski ekstremizam u svakom obliku predstavlja ozbiljnu pretnju za mir u društvu i privredni razvoj", izjavila je nemačka zvaničnica zadužena za regione u istočnoj Nemačkoj, Iris Glajke.

U izveštaju "Država jedinstva" koji se svake godine objavljuje oko 3. oktobra, Dana državnosti i ujedinjenja zapadnog i istočnog dela Nemačke, Idri Glajke izražava zabrinutost zbog "banalizovanja" ideja ekstremne desnice.

"To je više nego alarmantno kad nasilje i agresiju podržava deo društva ili to prećuti", navela one ona.

Nemačka je otvorila granice za izbeglice 2015. godine prihvativši više od milion ljudi koji beže od rata u Siriji, Iraku i Avganistanu.

Masovni dolazak izbeglica doveo je do podele u nemačkom društvu, koji želi da pomogne migrantima ali shvata njihov dolazak i kao pretnju.

Paralelno s tim u toj zemlji su povećani rasistički zločini, kao 1990-ih godina dolaskom izbeglica iz bivše Jugoslavije, ocenili su analitičari.

Po navodima policije, ove godine je podmenutno 58 požara u prihvatnim centrima za izbeglice i registrovano 740 drugih krivičnih dela protiv migranata.

Pre migrantske krize, 2014. godine je bilo 199 krivičnih dela počinjenih u prihvatnim centrima među kojima šest podmetnutih požara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR