Због здравља се премосте језичке баријере

ТОТОВО СЕЛО: У акцији „Војни лекар на селу“ Војске Србије и Црвеног крста Војводине медицинска и ветеринарска екипа боравиле су у Тотовом Селу.

Секретарка Црвеног крста Кањиже Монико Ческо каже да су се у акцију укључили волонтери ове организације из места, који познају људе, Месну заједницу Тотово Село и екипу Дома здравља Кањижа са лекаром и медицинским техничарем, да би се где је потребно премостила језичка баријера, јер у Тотово Село, селу са око 600 становника, живе махом Мађари.

Мештани Тотовог Села  су били веома заинтересовани за прегледе и желели су да се  посаветују са медицинарима, а код непокретних који нису могли до амбуланте војни лекар је ишао у кућне посете. Црвени крст Кањиже је искористио прилику да најугруженијим житељима  подели пакете намирница, који су претходне недеље подељени и у другим селима кањишке општине.

Мајор Александар Манџић, начелник Групе за цивилно војну сарадњу у команди Прве бригаде копнене војске у Новом Саду каже да Војска на целој територији Србије реализује овај пројекат, а да је Прва бригада копнене војске надлежна за подручје Војводине.Поред комплетне медицинске екипе са опремом из Гарнизона Бачка Топола , која је стигла возилом добијеним из донације из Кине, на терену је био и референт ветеринарске службе команде Прве бригаде Душан Пајковић.

- Основни циљ је да се са људима поразговара, да се виде њихови проблеми, јер они често чак и не знају коме би требало да се обрате да би добили одговарајућу помоћ-каже Пајковић.Тотово Село су обишли и начелник Севернобанатског округа Никола Лукач, челници кањишке општине са председником и замеником  председника општине Робертом Фејстамером и Небојшом Ракићем и председником СО Милошем Кравићем.

- Трудумо се да у сваком од 13 села обезбедимо присуство лекара,али то није увек могуће, јер срећемо се са проблемима одласка кадрова у иностранство и јако их је тешко заменити,па је зато оваква акција Војске Србије јако добра- указује Роберт Фејстамер .Због осипања кадрова у Дому здравља Кањижа, председник МЗ Тотово Село се пожалио да је рад лекара у амбуланти смањен са два на један дан у недељи.

М. Митровић
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести