Селеушки вишебој у спомен на завичај

СЕЛЕУШ:У села алибунарске општене минулих година доселили су се становници из Крајине, ту засновли нови живот и складне односе са

староседеоцима Србима и Румунима. После Великог рата ту су дошли и солунски добровољци основали су колоније у Селеушу и Владимировцу,а после погрома у познатој хрватској олуји деведесетих година прошлог века, уз стара ,никла су и нова избегличка насеља  у овим селима, али и у Банатском Карловцу и другим местима.

Недавно је у Селешушу била црквена слава и по први пут је у порти цркве одржано надметање у такозваном  Селеушкиом вишебоју, као облику неговања народне традиције из некадашње постојбине . За трофеје се  надметало у  типично крајишким народним дисциплинама: бацању камена с рамена, скоку у даљ, пењању уз стожину,надвлачењу конопца, навлачењу клипа, ломљењу руку, држању на вратилу, трчању у yаку, балотама.

Било је 120 такмичара  из села из овог краја и гостију из бројних места Војводине и из Ужица. Победници су добили епитет „јунаци“,а награђени су пехарима и бурним аплаузима многбројне публике, Све то зачињено је домаћим специјалитетима, а успешни организатори били су Месна заједница , Туристичка организација општине Алибунар и Спортски савез општине, а помогли су СУР „Крајина“, „Агро миленијум“ и комуналац „Универзал“. Стигла је   и подршка председника општине Предрага Белића. Изворном крајишком  музиком    госте су забавили Љубиша и Сава.

Р. Јовановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести