Три нове котларнице на природни гас

РУМА : Општинско веће Руме разматрало је и усвојило закључак Стручног радног тела председника општине формираног

ради анализе стања и пословања Јавног предузећа “Стамбено” Рума. Председник Стручног радног тела Душан Љубишић, начелник Општинске управе, објаснио је да постоји потреба да се модернизује систем даљинског грејања у Руми изградњом три нове котларнице, које би уместо досадашњег мазута за енергент користиле природни гас, који је исплативији , али и еколошки прихватљив.

Стручно радно тело предложило је да се прво изгради котларница на гас у насељу “ Тривол”, а затим у центру града, сектор “Центар Север” и код постојеће котларнице “Солидарност” код Дома здравља.
- У насељу “ Тривол” имамо највише захтева за искључење. Новом контларницом на гас ми ћемо имати једну пољовнију цену и шансу да све искључене потрошаче вратимо на систем даљинског грејања.

Иначе, највеће губитке у испоруци топлотне енергије остварујемо баш у Тиволу, па тако цена самог енергента, без додатних трошкова, износи 131 динар, а цена коју предузеће наплаћује је 95,89 динара без ПДВ. Јасно је да предузеће у овом насељу бележи велики губитак и зато је први приоритет изградња котларнице управо у њему – објашњава Љубишић.

Изградњом нове котланице у “Центар Север”, где се налази 45 одсто укупног броја потрошача, корисници би добили јефтиније грејање, а и поправио би се еколошки аспекат коришћењем природног гаса. На крају, изградњом треће котларнице у насељу код Дома здравља био би заокружен проблем грејања у Руми.

На нови систем даљинског грејања била би прикучена и Техничка школа, као и Дом здравља. Стручно радно тело предложило је и одустајање од изградње котларнице на биомасу у Тиволу.

Љ. М.
 

Одобрено још 15 искључења

Општинско веће разматрало је и 16 жалби на решење ЈП “Стамбено” којим се одбијају захтеви за искључење са система даљинског грејања. Само једна је одбијена, док је 15 прихваћено. Та једна одбијена је због тога што  дужник није измирио своја дуговања према “Стамбеном”, па самим тим није стекао услове да буде искључен са система даљинског грејања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести