Дунав је судбинска река Европе

БЕЛА ЦРКВА: Школа плус из Беле Цркве у оквиру пројекта "Сачувајмо природне вредности" подржаном од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине,

промовише активности усмерене на популаризацију и јачање свести младих о заштити животне средине, кроз неформалне видове образовања.Бројне радионице реализоване су на тему заштите природних вредности, како би популарисале значај заштите животне средине кроз информисање и промотивне активности.

-Поред поменутих радионица, у просторијама Школе плус и Еколошке станице у Старој Паланци реализоване су и практичне интерактивне радионице на терену- рекла је председница Школе плус Јасмина Туртуреа.-  Циљ им је био да обуче ученике основних школа како би своја знања пренели вршњацима, а посебан акценат ставља се на образовање лидера који сутра могу бити предлагачи и покретачи конкретних акција. Управо је то и разлог што је пројекат осим теоријских радионица обухватио и практичне, на терену, јер је једино тако могуће конкретизовати причу о неопходности заштите природних вредности.

Учесници су посетили Чешко Село и на том специфичном географском и етнографском подручју допринели јачању улоге различитих друштвених група да кроз теоретске и практичне радионице јачају свест о потреби заштите природних вредности. Такође су реализовали неколико веома иновативних, практичних радионица у Старој Паланци, на самој обали Дунава, и у своју еколошку причу укључили и локално становништво, како би подигли свест о значају Дунава и његовог приобаља, обиља водених токова и заштићених подручја, као непроцењивог природног ресурса.

У томе су им помогли и др Милош Ступар, научни сарадник Биолошког факултета, др Срђан Стаменковић, доцент и Катарина Брека, докторанд Биолошког факултета у Београду. У Школи плус наглашавају да је посебно значајно изградити свест младих људи о томе да је Дунав судбинска река Европе и њена главна саобраћајница.

Овим програмом развија се љубав према природи и пружању основних знања за развој еколошке свести код деце и омладине, али и одраслих. Кроз промоцију система вредности одрживог развоја, стећи ће се навике за развој здравог стила живота. Осим едукације, пројекат ће оснажити младе да активно делују у својој средини, и тиме информишу и подстакну околину да осигурају одрживост животне средине кроз организовање акција од еколошког значаја.

М. Витомиров

Стигао још један аутобус из Чешке Републике

БЕЛА ЦРКВА:Делегација Оломоуцког региона из Чешке Републике и конзулка у Амбасади Чешке Републике, Вероника Сењукова посетили су Белу Цркву, а повод ове посете је била примопредаја аутобуса који је Оломоуцки Регион поклонио општини Бела Црква, као и договор о даљим корацима у сарадњи.
Сарадња са неколико региона из Чешке Републике резултирала је реализацијом бројних пројеката у општини Бела Црква.

Председник општине Бела Црква Дарко Богосављевић, захвалио се  у име локалне самоуправе гостима из Чешке Републике на поклону и рекао да ће овај аутобус служити за превоз деце, културно уметничких друштава, спортиста, пензионера и да је најважније од свега да од досељавања Чеха на ове просторе па све до данас никада није било међунационалних проблема, те да су и Чеси , али и све друге нације захвални на  помоћи коју Чешка Република даје  општини Бела Црква.

-Срећни смо што овим, већ другим аутобусом који општини Бела Црква поклања Оломоуцки регион можемо да помогнемо овдашњим становницима - рекао је заменик Начелника Оломоуцког региона Михал Симерски.- Желим вам да аутобус добро служи, да прође још много километара без проблема.
У име запослених у Јавном аутотранспортном предузећу на вредном поклону захвалио се в.д. директор Родољуб Петровић и нагласио да се предузеће бави превозом ученика и ове школске године има их 350, а да ће им, како су у дефициту с возилима овај аутобус пуно помоћи.

Делегација из Оломоуцког региона је посетила и Крушчицу, у којој су у току радови на монтирању балон сале коју је донирала Чешка Република.

М.Витомиров

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести