Радо се у ЕПС-у узимају дебеле отпремнине

У многим јавним предузећима има вишка запослених, а они би до краја године требало да остану без посла. Пошто је у Србији стопа незапослености прилично висока,

останак без посла и редовних примања велики је проблем па се на тај корак одлучује мало запослених. Због тога се за оне који одлуче да добровољно раскину радни однос обезбеђују стимулативне отпремнине, што свакако доприноси оме да се број оних који искажу ту жељу повећа. По свему судећи, висина отпремнина за запослене који одлуче да посао напусте добровољно зависи од много параметара, а за сада то знају радници у „Електропривреди Србије”, као и у „Железницама Србије”, а иако је реч о јавним предузећима, висине отпремнина се разликују.

Тако је у ЕПС-у, где је планирано да се број запослених смањи око 1.000, интерес много већи због, слободно се може рећи, добрих стумлација за споразумни/добровољни долазак с посла. Већ сада се за добровољни одлазак с посла пријавило више запослених, што би, уколико би сви напустили ЕПС, могло направити доста проблема у производњи.

Наравно, не могу сви запослени који добровољно желе да напусте ЕПС ту могућност и остварити јер то право стичу на основу година живота и година стажа. Право на исплату стимулативне накнаде предвиђено је за запослене који су испунили услов за старосну пензију или превремену старосну пензију, или ће до краја ове године испунити тај услов, али не и они који до краја ове године навршавају 65 година. Висина стимулативне накнаде зависи и од година живота и од година стажа, а креће се од пет до чак 27 просечних бруто плата. Највише новца за добровољни одлазак у пензију предвиђено је за запослене с бенефицираним радним стажом (исплата у распону од 16 до 27 просечних плата), старе од 55 до 60 година. За запослене из те категорије, који су стекли или ће до краја ове године испунити услов за преверемену старосну пензију старости између 55 и 56 година, а добровољно се одлуче да оду из ЕПС-а, резервисано је 27 просечних бруто плата. То значи да ће, уз просечну плату у ЕПС-у од око 75.000 динара, тим радницима за доборовољни одлазак у пензију бити исплаћено око два милиона динара. Запослени који стичу услов за пензију добиће отпремнину од 200 евра по години стажа и три просечне плате, односно за рецимо 30 година стажа око 6.000 евра и још три посечне плате од око 75.000 динара.

Иначе, ЕПС има 31.000 запослених. Препорука ММФ-а и Светске банке је да до 2020. године број радника смање за 5.000.

Што се тиче „Железница Србије”, где се такође очекује добровољни/спразумни одлазак с посла, за сада се пријавило око 2.000 радика. Запослени који не испуњавају услов за пензију имају право на отпремнину у висини збира трећине зараде за сваку навршену годину рада, увећану 50 одсто, или у висини од 200 евра за сваку годину рада. Пошто је у том предузећу просечна бруто зарада око 53.000 динара, јасно је да ће запослени који се одлуче да добровољно напусте посао у Железницма Србије” добити мање новца од оних који су радни стаж стицали у ЕПС-у јер би за просечних 30 година могли добити око 6.500 евра.

Д. Млађеновић

 

Све је добровољно

Договор о условима за споразумни раскид радног односа уз исплату накнаде, односно отпремнине за 2016. годину, за запослене у „Електропривреди Србије” постигли су Влада Републике Србије и Синдикат ЕПС-а. Одлазак с посла је на строго добровољној основи, а одлука о стимулативној накнади за споразумни престанак радног односа коју је донео Надзорни одбор ЕПС-а може се пронаћи на сајту Синдиката ЕДБ-а.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести