Svet

0

Incko ponovo pozvao vlasti u RS da odustanu od referenduma

Autor: AP

Izvor: Beta

Incko ponovo pozvao vlasti u RS da odustanu od referenduma

Izvor: Foto: wikipedia

"Sa stanovišta moga mandata, referendum je mnogo više od predizborne politike, koja ima za cilj prikupljanje poena. On predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegovih odluka, ustavnog okvira zemlje i vladavine prava u BiH. On nije ispitivanje javnog mnjenja, kako bi to neki želeli predstaviti", rekao je Incko.

OHR je saopštio da je visoki predstavnik rekao da je Ustavni sud BiH suspendovao odluku Narodne skupštine RS o referendumu i da je to pravna činjenica.

"Odluke Suda se moraju poštovati. Iz tog razloga pozivam organe RS da poštuju odluku Suda i da ne održe ovaj referendum, koji nema pravnog osnova", rekao je Incko.

Prema njegovim rečima, pitanje državnih praznika treba se rešiti putem dijaloga i izmene zakona i u skladu sa odlukom suda iz novembra prošle godine, a ne putem referenduma, koji predstavlja direktno kršenje odluke Ustavnog suda.

Ustavni sud BiH je u novembru prošle godine doneo odluku kojom je RS naložio da promeni deo Zakona o praznicima koji se odnosi na obeležavanje Dana RS 9. januara, ocenivši da je taj datum neustavan i diskrimintorski za građane tog entiteta koji nisu Srbi i pravoslavci, budući da se na taj dan slavi i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

Visoki predstavnik je ocenio da je potpuno neprihvatljiva agresivna retorika kojom se poziva na nasilje ili silu, ili se prizivaju mračne slike rata, što je, kako je ocenio, stvar prošlosti.

Incko je pozvao političke aktere na svim stranama da se "suzdrže od agresivne retorike i da ta vrsta ponašanja zauvek bude ostavljena daleko u prošlosti, jer joj nema mesta u evropskoj budućnosti BiH".

"BiH je juče napravila važan korak ka Evropskoj uniji, što ja svesrdno podržavam. Ovo je početak putovanja na kojem će izabrani lideri i institucije trebati pokazati volju za transformaciju ove zemlje, kako bi se BiH uskladila sa evropskim standardima. To je dug put i proces u čijem fokusu moraju biti pitanja stvarnog života", ocenio je visoki predstavnik.

On je upozorio da je najavljeni referendum o Danu RS "pokazao da neki političari u ovoj zemlji i dalje nastoje ignorisati ovu novu stvarnost, gledajući još uvek u prošlost

"Pitanja, kao što je referendum o 9. januaru, samo onemogućavaju ovoj zemlji da krene napred i usporavaju njenu dalju integraciju u evroatlantsku porodicu", rekao je Incko.

Prema njegovim rečima, pitanja kao što je referendum konzistentno stavljaju u drugi plan diskusiju o stvarnim problemima građana, kao što su ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i generalno bolji životni standard.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR