У Дом здравља стигао најсавременији ултразвучни гинеколошки апарат

У оквиру Службе за здравствену заштиту жена у Дому здравља „Нови Сад“ на Лиману је свечано пуштен у рад нови гинеколошки ултразвук, модел „самсунг Х-60“.

Апарат је изузетног квалитета, с високом резолуцијом и видљивошћу, као и широким спектром дијагностичких могућности, а његова вредност је, заједно са сондом, око седам милиона динара, а за његову набавку из буџета града издвојено је око шест милиона динара.

Свечаности су присуствовали члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват и директор Дома здравља „Нови Сад“ др Веселин Бојат.

– Изузетно ми је задовољство што сам поново у Дому здравља „Нови Сад“ с директором Веселином Бојатом, с ким имамо изванредну сарадњу, а повод је веома значајан јер се ради о набавци новог гинеколошког ултразвучног апарата који ће значајно унапредити прегледе жена и трудница, а који служи за превенцију гинеколошких обољења, као и за праћење трудноћа и плода – рекао је проф. др Золтан Хорват. – Савршен је, све може да запамти, може да пренесе снимке на ЦД или УСБ, може да упоређује резултате, тако да је то прави и најмодернији апарат и Нови Сад, а посебно Дом здравља је поносан што га поседује. У току је набавка још једне сонде, а реч је о 4Д сонди јер не можемо дозволити да је Дом здравља „Нови Сад“ нема. У току је и набавка ултразвучног апарата за потребе кардиологије, превасходно дечје, што је нарочито важно, и УЗ апарата за прегледе абдомена, с посебним додатком за прегледе крвних судова врата и екстремитета.

– Пре свега хтео бих да се захвалим проф. Золтану Хорвату као секретару Градске управе за здравство и целом Секретаријату на бризи и помоћи Дому здравља у његовом што бољем функционисању – рекао је др Веселин Бојат. – Овај апарат спада у групу најсавременијих апарата тренутно у Новом Саду, а Дом здравља их има шест. На њему ће се обављати 150 прегледа недељно, односно током месеца ће детаљно бити прегледано око 600 трудница. Значајно за тај УЗ апарат је што постоји могућност компарације свих налаза, тако да може да се прати целокупна трудноћа и да се налази сваки пут упоређују и утврђује напредак, а исто тако, уколико постоји неко одступање од нормале, добија се могућност благовременог реаговања. Прегледи се обављају релативно брзо, колико је то законским прописима могуће, али циљ набавке апарата није нам био да се убрза преглед, већ да се добије на његовом квалитету и на што егзактнијем праћењу саме трудноће са што мање компликација. Уз то ултразвучни апарат који је до сада коришћен на Лиману, биће уступљен Дому здравља у Футогу.

И. Миклоши

 

Пункт Хитне помоћи у Сремским Карловцима

Према речима др Золтана Хорвата сарадња Управе града за здравство и Дома здравља се наставља. У плану је реновирање Дома здравља на Новом насељу, договорено је и да се направи нови пункт Хитне помоћи у Сремским Карловцима, да би та општина и околина имали дежурног лекара и педијатра током ноћи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести