Мурали на паркингу у центру града

Уступајући на коришћење свој простор на гаражи код Српског народног позоришта за мурале, ЈКП „Паркинг-сервис” подржало је кандидатуру

Новог Сада за Европску престоницу културе. Тако је „Паркинг-сервис” постао прво јавно предузеће које је, после делатника из области културе, грађана и комерцијалних компанија, подржао кандидатуру.

Председник Организационог одбора „Нови Сад 2021” Немања Миленковић истакао је тим поводом да је институционална подршка кандидатури веома значајна те да на тај начин јача и међусекторска сарадња.

– Сами мурали су персонификација постављања културе у центар пажње, а све са жељом да нас она окружује и на несвакидашњим местима и просторима, али и актерима – рекао је Немања Миленковић. – То је био концерт 100 младих холандских музичара у дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змај”, Стефана Миленковића у Католичкој порти, Симфонијског оркестра у тржном центру, а данас је то промоција пројекта „Нови Сад 2021” на муралима на паркингу у центру града, док већ сутра то може бити простор за представљање младих уметника. Верујем да једном дефинисан стандард сутра постаје наша свакодневица.

Титула Европске престонице културе, осим значаја за развој културе неког града, доприноси и у развоју политике, економије, као и целокупног друштва. Отуда је свака подршка у промоцији културе и самог пројекта „Нови Сад 2021” и више него драгоцена.

– Обезбеђујући простор свим Новосађанима за уређеније функционисање нашег града, желимо да, у складу са својим могућностима, подржимо и на свој начин обезбедимо још истакнутије место нашег града на мапи Европе, надамо се – и као будуће Европске престонице културе 2021. године – рекао је директор ЈКП „Паркинг сервис” Стеван Лугоња. – Жељно ишчекујући 13. октобар, када ће бити донета коначна одлука, позивамо и све друге компаније из јавног и приватног сектора да следе наш пример.

Европска престоница културе установљена је да би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе између Европљана, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

Као платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада, „Нови Сад 2021” има за циљ да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане, на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе и развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја за које се тај пројекат залаже.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести