Нови Сад лидер социјалне политике

Друга седница Савета за особе с посебним потребама одржана је у Скупштини града, а било је речи о актуелним проблема особа с инвалидитетом.

Главни циљ је да се у наредном периоду иницира већи број активности које би могле допринети побољшавању услова живота ОСИ.

– Иницираћемо бољу сарадњу са свим организацијама и удружењима које постоје у нашем граду, а све медије ћемо обавестити о томе шта је све Савет предузео по питању побољшавања живота наших суграђана из те категорије – рекла је председница Савета Скупштине града за особе с посебним потребама Соња Радаковић. – Већ сад постоје неке смернице о томе шта треба да радимо. Као што је познато, највећи проблеми су архитектонске баријере, нема звучних семафора, недостају косе равни на улицама за особе у инвалидским колицима и иницираћемо да се то побољша.

Како је навела, упркос великој економској кризи и мерама штедње, нада се да ће тај савет радити боље од претходног, као и да ће се чешће састајати и бити упоран да се састаје са важним институцијама које могу помоћи у решавању проблема.

– Претходне године смо издвојили готово осам одсто из буyета Града и верујем да ће се такав тренд наставити. У односу на друге локалне самоуправе, Нови Сад је лидер социјалне политике – наглашава Соња Радаковић, додајући да је градоначелник Милош Вучевић 2013. отворио Канцеларију за особе с инвалидитетом, што је био велики помак и наш град начинио првом локалном самоуправом која је то учинила. – Колеге у претходном сазиву иницирале су набавку нископодних аутобуса и они су набављени. Нисмо финансијски стабилни да све решимо, али ћемо почети од Скупштине града па ћемо за почетак да направимо рампе за наше колеге који се крећу у инвалидским колицима, као и да им обезбедимо лифт.

Соња Радаковић се нада да ће се у наредне четири године приметити помак у Новом Саду и да се неће све завршити само на речима. Осим наведених предлога које ће покушати да усвоје и испуне, у плану је и сређивање тактилних стаза на што више локација.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести