Оаза српског опстанка на КиМ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно с директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем и замеником председника

Скупштине Војводине Дамиром Зобеницом, као и делегацијом града Новог Сада, борави на Косову и Метохији, где је  присуствовао светој архијерејској литургији и литији у манастиру Грачаница, поводом великог православног празника Рођења Пресвете Богородице – Мале Госпојине.

Канцеларија за Косово и Метохију је у децембру 2014. године обезбедила 3.800.990 динара за Епархију рашко-призренску, на име помоћи за изградњу мини-погона за прераду воћа и поврћа и набавку опреме за прераду воћа и поврћа с манастирске економије, у циљу самоодрживости народних кухиња.

На прошлогодишњем обележавању славе манастира Грачаница, општина Грачаница је донела одлуку да град Нови Сад буде проглашен пријатељем Грачанице, а синоћ је у Дому културе у Грачаници одржана свечана академија поводом Дана општине, којој је делегација Новог Сада присуствовала као и лане.

– Народ који опстаје на овом простору представља један од стубова српског постојања на КиМ и данашњи празник је добра прилика да целом српству пошаљемо поруку да Србија без КиМ нема свој смисао. Дакле, српски народ без КиМ био би народ без сопствене прошлости, а народ без сопствене прошлости не може имати ни будућност – поручио је Марко Ђурић у Грачаници. – Овај празник данас окупља многе мештане, многе православне Србе у Грачаници и, осим своје духовне вредности и значаја, подсећа на то да је општина Грачаница претходну више од деценију постала једна од оаза српског опстанка на Косову и Метохији.

Косовска полиција није омогућила свештеницима и верницима литију главном улицом у Грачаници поводом празника Мале Госпојине. Литија је након литургије делом прошла око зидина манастира, али не и целом предвиђеном трасом јер полиција није одговорила на захтев да се осигура безбедност и заустави саобраћај.

Е. Д.

 

Разговор с члановима окружних одбора СНС-а

Потпредседници Српске напредне странке Марко Ђурић и Милош Вучевић  су у Грачаници одржали састанак са члановима косовског, пећког и призренског окружног одбора те странке.

Потпредседници СНС-а су чланове одбора информисали о политичкој и економској ситуацији у Србији, изазовима с којима се суочава Влада предвођена Александром Вучићем, али и изнели јасне циљеве деловања странке на подручју наше јужне покрајине. Ђурић је истакао да је СНС у овом тренутку најснажнији и најпоузданији оквир за артикулисање и решавање проблема српског народа на Косову и Метохији и да ће се у раду његових одбора у покрајини доследно примењивати принцип ефикасности и одговорности.

– Српска напредна странка, која је на Косову и Метохији на последњим изборима добила најубедљивију подршку грађана, има и највећу одговорност. Зато њени представници овде морају бити весници нове политичке културе, чији ће кредо бити интерес грађана, а он може бити остварен само кроз политичко јединство на терену те заједничко и координисано деловање с Владом Србије – нагласио је Ђурић.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести