Ekonomija

0

Zbogom registraciji automobila na osnovu kubikaže?

Autor: AP

Izvor: N1

Zbogom registraciji automobila na osnovu kubikaže?

Izvor: Foto: Freeimages

Kritike se odnose na troškove registracije koji se obračunavaju na osnovu kubikaže automobila. Iako se u javnosti spekuliše o mogućim rešenjima, konačnog modela oporezivanja za sada, kako tvrde u Ministarstvu finansija, ipak nema.

Svuda u svetu se porez automobila određuje prema stvarnoj vrednosti tih automobila - tako je ministar finansija Dušan Vujović nagovestio izmene u cenovniku registracije vozila, koji je zbog ekonomske krize poslednjih sedam godina diktirala kubikaža.

Alen Gleđa sa “BG Auto placa” kaže da je to doprinosilo da ljudi budu manje zainteresovani da kupe auto kome je registracija skupa. “Samim tim smo i mi prestali da uvozimo automobile koje ovde možemo teže da prodamo”, objašnjava Gleđa.

Zbog visoke cene registracije za vozila preko 2.000 kubika većina uvoznika polovnih automobila iste u ponudi nema.

Prema postojećem cenovniku registracije za auto star 12 godina koji košta 2.600 evra i ima 2.500 kubika za registraciju je potrebno izdvojiti 60.000 dinara, dok je za auto star dve godine, čija je vrednost 15.000 evra, ali ima 1.600 kubika za registraciju dovoljno 25.000 dinara.

Mogućnost da bude ukinut takozvani porez pozdravljaju uvoznici i novih automobila. To će povećati uvoz novih vozila i potencijalno sprečiti zloupotrebe kojima se izbegava plaćanje visokih poreza, smatra Milan Vukasović iz Asocijacije uvoznika automobila.

“Radi se o tome da je do sada bilo dosta zloupotreba ovakve situacije u kojoj smo bili, da su ljudi, odnosno vozači automobila sa većim kubikažama pribegavali često različitim mahinacijama da se ta vozila registruju ili na invalide nepostojeće ili na vozila koja se tretiraju kao teretna vozila”, ističe Vukasović.

Ali, sve o čemu se govori ne pominje emisiju štetnih gasova kog polovnih automobila ili olakšie za kupovinu hibridnih vozila, podseća direktorka magazina Vrele gume Lidija Piroški.

“To znači da bi onda zakonodavac trebalo i da uzme u obzir ekološki faktor koji u ovom momentu potpuno apstrahuje”, poručuje Piroški.

A zakonodavac, tj. Ministarstvo finansija poručuje da konačnog predloga izmene zakona još nema, kao i da će voditi računa da se građani rasterete suvišnog troška visokih poreskih opterećenja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR