Велики јубилеј ФК Слога из Вогња

Девет деценија протекло је од оснивања Фудбалског клуба Слога из Вогња. Велики јубилеј клуб је прославио на свечаности која је одржана

у месном ресторану “Крајина”  пред преко 200 званица. О јубилеју, оснивању и резултатима клуба кроз деценије говорио је Живан Крстоношић, председник Организационог одбора за прославу.

Подсетио је да су прве лопте у Вогањ донели Трива Крстоношић и Паја Маринковић 1921. године, тадашњи студенти у Прагу и Бечу. После пет година, 1926. основан је фудбалски клуб под покровитељством месне земљорадничке задруге и звао се Задругар. Три године касније клуб је променио име у Слога које и данас с поносом носи.

Првотимци Слоге те далеке 1926. године били су: Илија Малетић, Станко Риђички, Мита Трифуновић, Милош Петковић, Еуген Ђурић, Митар Поповић, Мирко Шијачки, Пера Беара, Младен Станишић, Филип Шафранац, Сава Трифуновић, Мирослав Малетић, Рада Малетић Ђиђа, Миленко Вукелић и други. Фудбал је стекао велику популарност у селу, али сви нису могли да буду првотимци Слоге па је било много тимова по улицама који су се међусобно такмичили.

Велика пажња од оснивања посвећивала се раду с младима зато клуб никада није имао проблем да попуни редове прве екипе.
Највећи успех Слоге, која се сада такмичи у Општинској лиги Рума-Ириг, је пласман у Јединствену сремску лигу 1973. и играла је у њој до 1976. Тренер је тада био прослављени играч Војводине и репрезентативац Жарко Николић, а председник клуба Живан Крстоношић, некадашњи голман Слоге.
У Вогњу су се увек ослањали на сопствени играчки кадар, традиционално су улагали у омладинску школу. Руководство клуба је пратило све утакмице, без обзира на временске услове и увек било спремно да прискочи у помоћ. Не треба истицати да су сви били волонтери, а да је њихов допринос успесима клуба био немерљив.

Много би простора заузело набрајање свих чланова управе Слоге, па ћемо навести само имена председника од оснивања до данас: Миленко Маринковић, Сима Поповић, Паја Малетић, Бора Малетић, Милош Петковић, Мита Трифуновић, Драган Докмановић, Никола Мишковић, Мире Малетић, Мића Поповић, Мита Букарица, Миле Дејановић, Рада Кривајац, Живан Крстоношић, Рајко Поповић, Миле Докмановић, Миле Козомора, Марко Љуштина, Славко Вешић, Станислав Мишковић, Бошко Рабатић, Јова Босанчић, Дуле Вујић, Бошко Јеремић, Станислав Делић, Јован Делић, Зоран Спасојевић и Миладин Делић. Пре две деценије, за седамдесетогодишњицу клуб је издао монографију на коју су сви поносни, јер ће она генерацијама служити као путоказ и инспирација према активностима у клубу, али је и отргла од заборава оно то се догађало за ових девет деценија.

На свечаности у Вогњу подељене су захвалнице најзаслужнијим члановима, а појединци су их добили постхумно. Свечаности су присуствовали многобројни представници фудбалских савеза, од општинских до покрајинског, али, нажалост, није било никога из Фудбалског савеза Србије. Међу многобројним гостима били су и некадашњи фудбалери ОФК Београда и репрезентативци Југославије Илија Петковић и Божидар Миленковић.
Било је то заиста лепо фудбалско вече у Вогњу где су се евоцирале успомене на девет деценија клуба, уживало уз добру вечеру и музику и сјајно, зналачки и професионално, вођен програм од колеге Бошка Неговановића.

С. Јаковљевић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести