Hofer: Srbiji sledi zlatan period, Vlada veoma odgovorna

Kandidat Slobodarske partije (FPO) za predsednika Austrije i treći predsednik austrijskog parlamenta Norbert Hofer izjavio je da se Vlada Srbije po pitanju referenduma u Republici Srpskoj "veoma diplomatski ponašala" i izrazio uverenje da Srbiju očekuje zlatna budućnost.

Na pitanje kako komentariše predstojeći referendum u Republici Srpskoj i protivljenje visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da se on održi, Hofer je, u intervjuu Tanjugu, odgovorio kritikom na račun austrijskog diplomate u Bosni i Hercegovini.

"Nisam uveren da aktivnosti gospodina Incka, koji se nesumnjivo trudi, doprinose smirivanju situacije na licu mesta. Verujem da je ovde potrebno više diplomatskog prilaza. Ja sam za diplomatsko delovanje, jer diplomatija otvara vrata, a ne zatvara ih. Treba biti veoma obazriv", ukazuje Hofer.

Istovremeno, Hofer ima reči hvale za Vladu Srbije, koja se, kako je podvukao, po ovom pitanju veoma diplomatski ponašala.

"Ako se uzme u obzir istorija Srbije i problemi koji postoje, vlada u Beogradu delovala je veoma diplomatski i razumno", zaključio je Hofer.

Srbija mora da postane članica EU, poručio je Hofer, podvukavši da se ta zemlja pozitivno razvija, te da je očekuje "zlatna budućnost".

"Zlatna budućnost znači da će idućoj generaciji biti mnogo bolje nego aktuelnoj, a to je nešto što je važno za zemlju. To podstiče i građane da daju doprinos, jer znaju da to rade za buduće generacije", rekao je Hofer.

To nije, međutim, slučaj u svim evropskim državama, naveo je, jer se u nekima već sada vidi da će sledećoj generaciji biti gore nego aktuelnoj, prvi put posle Drugog svetskog rata.
Pozitivan razvoj Srbije će, prema njegovim rečima, voditi zemlju u odličnu budućnost – Srbija će zasigurno biti članica EU, i biće veoma važna zemlja Unije.

"Članstvo Srbije, kao partnera u Uniji, garant je mira, slobode i bezbednosti unutar EU. Znamo iz iskustva iz prošlosti da je stabilnost u zemljama Zapadnog Balkana od najvećeg značaja po Evropu i svet. Zato sve naše napore moramo fokusirati na jačanja zajedništva. Srbija mora postati članica. Mora biti i ojačano razumevanje između Srbije i Hrvatske i da bude jasno da su nam potrebne obe zemlje za pozitivan razvoj EU", kazao je Hofer.

Hofer je ukazao na to da razume uzdržanost obe strane, što pripisuje ličnim iskustvima tokom rata, ali ujedno poručuje da to mora da se savlada i da je neophodno krenuti napred ka zajedničkoj budućnosti.

I tokom nedavne posete Hrvatskoj, Hofer priznaje da je u Zagrebu primetio samo delimično razumevanje za potrebu bolje regionalne saradnje.

"Bilo je razumevanja da se mora poboljšati odnos. Bio sam tamo kada je bilo diplomatskih problema, ali nisam razgovarao sa šefom diplomatije već sa njegovom zamenicom. Uveren sam da na kraju razumevanje mora da prevlada, jer postoje slični interesi, kultura, ekonomske strukture. Jasno je da samo zajednički put Evrope može biti pravi", dodao je Hofer.

Kada je reč o uslovljavanju Srbije Kosovom na putu ka EU, Hofer ističe da se radi o škakljivom pitanju.

"Ne podržavam kada političari preko medija drugim državama poručuju šta moraju da učine. Postoje problemi koji se mogu rešavati dijalogom koji bi vodio ka putu bez uslovljavanja sa spolja. Uslovljavanja su uvek problem i vode ka gubitku jedne strane. Ne treba ništa poručivati preko medija, treba sesti za sto i pronaći zajednički put", poručio je Hofer.

Upitan koje bi mu bilo prvo službeno putovanje, Hofer se nije libio da kaže – Srbija će biti među prvim zemljama koje će posetiti.

Možda će, kaže, i pre 4. decembra, za kada su zakazani predsednički izbori u toj zemlji, posetiti Srbiju kako bi poslao signal podrške njenom evropskom putu.

"Moja prva putovanja će me voditi u zemlje našeg regiona, takozvane Višegrad plus grupe, ali posetiću naravno i Švajcarsku, Kinu i mnoge druge zemlje od interesa za Austriju. Viđaćete me često u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, ali naravno i u Nemačkoj.

Zemlje Srednje Evrope su moje posebno interesovanje, jer je to od velikog značaja za stabilnost i mir", zaključio je Hofer.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво