Ovako bi, prema pravilniku, trebalo da izgleda nastava
promo
Ovako bi, prema pravilniku, trebalo da izgleda nastava

promo

Ovako bi, prema pravilniku, trebalo da izgleda nastava, Foto: promo

Naime, nijedna od njih nema elementarne uslove za rad, predviđene važećim Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu prostora opreme i nastavnih sredstava za gimnazije, koji je napisan u doba SFRJ, a koji je još važeći! To znači da svaka gimnazija mora da ima gramofone, grafoskope, video-rekordere, geografske i druge karte SFRJ, kao i obavezan predmet Odbranu i zaštitu.
Pravilnik je napisan 1990. godine, ali je danas, 26 godina kasnije, i dalje važeći.

Sa pravilnikom iz prošlog veka suočio se i sam ministar prosvete Mladen Šarčević prilikom otvaranja svoje elitne gimnazije „Ruđer Bošković”. Minsitar za „Alo!“ apeluje na članove komisija za verifikaciju rada škola da budu razumniji prema budućim osnivačima dok se zakon ne promeni.

- Kada sam radio verifikaciju Gimnazije „Ruđer Bošković”, na meni je primenjen najstroži kriterijum - tražen mi je gramofon, grafoskop, episkop, iako je škola imala najsavremenije elektronske table. Prošao sam torturu. Međutim, to je tako pisalo, iako je tada već bila 2003. godina, kada je mnogo toga promenjeno. Danas, kada se škola oprema medijima, odnosno nastavnim sredstvima i kada komisije odlaze da to verifikuju, one moraju biti fleksibilne dok se zakon ne promeni. Menjaće se osnovni sistemski zakon, pa samim tim i ovakvi pravilnici. Šminkanjem više neće moći da se popravljaju stvari - rekao je Šarčević.

Tako, verovali ili ne, ali uz obavezni predmet Odbrana i zaštita svaka gimnazija bi trebalo da ima 10 poluautomatskih, dve automatske i 10 vazdušnih pušaka, školske metkove, komplet školskih ručnih bombi, udžbenik Odbrane i zaštite, Ustav SFRJ, ilustrovani list „Front“...

Koliko je postojanje ovog „praistorijskog“ pravilnika besmisleno svedoči i Saša Borojević, vlasnik srednje škole „Artimedia” .
- Ovaj pravilnik je očigledan znak da reforme moraju hitno da se pokrenu. Modernizacija školstva, koja ide ukorak sa tehnološkom revolucijom i dostignućima 21.veka, potrebe dece i mladih, novi didaktički i metodički principi, nova, moderna, elektronska nastavna sredstva i druge inovacije će, siguran sam, uz dirigentsku palicu novog ministra prosvete dovesti do toga da ćemo u Srbiji, konačno, prevaziđene i decenijama neažurirane pravilnike ostaviti tamo gde im je i mesto, u prošlosti - ističe Borojević.

Šarčević

RAS

Šarčević, Foto: RAS

 

Moderni mediji

Ministar Šarčević objašnjava da onaj ko osniva školu mora da pokaže da ima adekvatan medij koji zamenjuje zastareli. - Mnogi mediji moraju da se zamene. Recimo, osnivač treba da ima cedeove da bi pokazao da medijateka škole poseduje medij koji zamenjuje ono što je ranije rađeno grafo-folijama. Ipak, mi idemo na digitalizaciju škola i udžbenika. Naravno, ne može se baš sve raditi kompjuterom, pa kabineti prirodnih nauka ipak zahtevaju ulaganje u opremu potrebnu za rad na ogledima - kaže on.

Komentari (6)

Сава Прокоповић из Ритопека

23.09.2016 15:24

Ми подржавамо увођење наставног предмета одбрана и заштита. Окружени смо непријатељима, Око нас је НАТО пакт. Морају деца да знају да рукују оружјем, за не дај Боже. Ми мо против насиља, али други нису.

amerika svetska sila

23.09.2016 21:30

@Сава Прокоповић из Ритопека - mi bi savu iz ritopeka poslali na neki vid relaksacije i dusevnog mira od svih patnji. amin!

verica

24.09.2016 12:55

@Сава Прокоповић из Ритопека - savo,da ti dam ja malko da me ispodrzis,da vidis sto ce ti bude lepo,nece ima vreme da gubis ovde savo moj ti

DA

23.09.2016 16:26

U vecini skola ne koriste nista od ucila ni novih ni starih vec su sva predavanja ex catedra ,a ta razna sokocala se vade samo kada dodje inspekcija koja je uvek najavljena,Tada jedino casovi na nesto lice,zanimljivo je i svi su prema djacima ljubazni i fini.. Nastavnicci pravilai igre znaju ali ih samo postuju kada se plase ocene svog rada, Da je u skolama zanimljivo,kreativno i da se potstice razmisljanje a ne samo ocenjivanje,deca ne bi bezala.

Lazar

23.09.2016 18:38

Sad ce jelena Milic i sonja Biserko kao i gej populacija da nam naprave program odbrane i zastite.I onako necemo uskoro imati ni sta da branimi niti da stitimo kao ni sredstva za to. A vojna obuka bice ratne igrice na sajtovima Ministarstva odbrane gde ce svaki obveznik morati da odigra bar dve sa 40 bodova da bi se smatralo da je obucen za odbranu i da je odsluzio vojni rok.

Ana

23.09.2016 19:08

SKOLSKE METKE A NE METKOVE!!!!!!