Jačanje kapaciteta OEBS-a u upravljanju civilnim krizama

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, u svojstvu člana Trojke OEBS-a, na skupu u Njujorku posvećenom jačanju kapaciteta OEBS-a u upravljanju civilnim krizama, istakao moć te organizacije u rešavanju sukoba, pre svega zahvaljujući fleksibilnoj prirodi njenih instrumenata.

Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica trebalo bi da optimalno iskoriste dodatu vrednost OEBS-a u rešavanju trenutnih kriza, posebno sposobnost te organizacije za upravljanje civilnim krizama, poručio je na istom skupu, koji je održan u četvrtak u Njujorku, šef nemačke diplomatije i predsedavajući OEBS-u Frank-Valter Štajnmajer.

"Posvećeni smo inkluzivnom, civilnom i sveobuhvatnom pristupu OEBS-a pokrivanju celokupnog ciklusa sukoba - od ranog upozoravanja i prevencije kroz upravljanje krizom do postkonflitne izgradnje mira", istakao je Štajnmajer na skupu na visokom nivou na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, saopštio je OEBS.

Austrijski ministar za Evropu, evropske integracije i spoljne poslove i naredni predsedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc naglasio je da će Austrija kao predsedavajuća toj organizaciji 2017. godine nastaviti sa naporima u cilju jačanja kapaciteta OEBS-a kroz sve faze sukoba.

Na skupu je 17 ministara spoljnih poslova sa govornicima na visokom nivou razgovaralo o načinima jačanja kapaciteta OEBS-a.

Učesnici skupa su istakli centralnu ulogu koju OEBS igra u skladu sa Poglavljem osam Povelje UN u rešavanju sadašnjih kriza u evroatlantskom i evroazijskom regionu, pozvavši na jačanje te uloge, kao i na tešnju saradnju između OEBS-a i UN, ali i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer je, u završnom govoru, izrazio nadu da će zemlje učesnice usvojiti tu i druge preporuke i osnažiti kapacitete organizacije na Ministarskom sastanku OEBS-a u Hamburgu u decembru, zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво