Ivica Dačić
Profimedia
Ivica Dačić

Profimedia

Ivica Dačić, Foto: Profimedia

Ministri su, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, istovremeno podržali predlog Turske da se radi na realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, transporta, energetike, poljoprivrede i turizma.

Trojka se, kako se navodi, složila da je stabilnost u regionu ključni faktor za njegov razvoj.

Saglasili su se i da se sledeći sastanak trilaterale održi u Ankari u oktobru, a nakon toga i biznis forum u Instanbulu.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se juče u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

U razgovoru sa šefom ruske diplomatije razmotrene su teme od zajedničkog interesa.

Razgovarali su o mogućim bilateralnim posetama visokih zvaničnika i posebno se osvrnuli na srpsko predsedavanje Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Ministar Lavrov je, izmedju ostalog, informisao i o procesu izbora novog generalnog sekretara.

Šef srpske diplomatije sastao se juče i sa ministrom spoljnih poslova Kambodže Prak Sokhonom i tom prilikom oni su potpisali sporazum o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.

Tom prilikom ministri su se složili da je ovo značajan korak koji će doprineti unapređenju bilateralnih odnosa i jačanju ekonomske saradnje.

Ministar spoljnih poslova Kambodže je predložio da se sledeće godine na adekvatan način obeleži šesdestogoidnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kambodže.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas u Njujorku da Srbija pridaje veliki značaj razvoju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, i da će naše predsedavanje biti fokusirano na dalje pronalaženje modela saradnje između svih zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) u oblastima od zajedničkog interesa.

Dačić je rekao da, iako je Srbija, kao prioritete svog predsedavanja istakla razvoj ekonomske saradnje i unapredjenje rada BSEC, spremni smo, kazao je, da sa našim partnerima razgovaramo o svim temama koje bi doprinele unapredjenju saradnje u regionu Crnog mora.

U tom smislu bih ukazao na nekoliko glavnih tačaka, rekao je Dačić i kao prvo naveo da kada je reč o unapredjenju rada Organizacije, svesni smo, kazao je, problema i izazova sa kojima se BSEC suočava.

On je u uvodnom istupanju na neformalnom sastanku saveta ministara inostranih poslova zemalja članica organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju odrzanom na marginama Generalne debate 71. zasedanja Generalne skupštine UN rekao:
"U tom smislu, Srbija ohrabruje zemlje članice da ponude ideje i rešenja koji bi pomogli povećanju efikasnosti BSEC. Kao osnovni problem, mi vidimo nedostatak realizacije projekata. Načelno, predlozi za projekte postoje, medjutim usled nedostatka sredstava, ti projekti uglavnom ne odmaknu dalje od nacrta", rekao je.

S obzirom da je BSEC ekonomska organizacija, ukazao je ministar Dačić, koja se ne bavi političkim odnosima izmedju zemalja članica, projekti su srž i osnova njenog postojanja.

"Bez konkretnih aktivnosti, BSEC je samo školjka medjunarodne organizacije. U tom smislu, Srbija predlaže da se prilikom kreiranja projekata akcenat stavi na njihovu funkcionalnost, svrsishodnost i održivost, kao i da načini za finansiranje budu obavezan deo projekta, a ne kao do sada da se očekuje da se oni finansiraju iz budžeta Organizacije", rekao je.

Tagovi

Komentari (2)

Djoka

23.09.2016 23:10

SVE ZA KOFERE

Teodora

23.09.2016 23:50

Evo ga sad io ovaj naduti u Njujorku! A tamo već vučić sa svitom i TV! Kojem mi sve đubretu plaćamo putovanja po inostranstvu! Koji smo mi idiotski narod i koja propala država!