Ikona Krstovdan
Alo.rs
Ikona Krstovdan

Alo.rs

Ikona Krstovdan, Foto: Alo.rs

Srpska pravoslavna crkva i vernici u utorak proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hrist.

Ovog dana praznuju se dva događaja u vezi sa časnim Krstom Hristovim: pronalazak časnog Krsta na Golgoti i  povratak časnog Krsta iz Persije opet u Jerusalim.

Istorija kaže da je među prvim poduhvatima kojih se sveti car Konstantin Veliki poduhvatio pošto je preuzeo vlast nad celim Rimskim carstvom, bilo obnavljanje hrišćanskih svetinja u Svetoj zemlji. Jedna od najvećih želja svetog cara Konstantina i njegove majke, svete carice Jelene, bila je da pronađu Časni krst na kojem je tri veka ranije bio raspet Isus Hrist.

Krst je, prema predanju, 326. godine pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina, kada je otišla u Palestinu da poseti sveta mesta.

Tokom ratova krst se izgubio, a kasnije, kada je ponovo nađen, njegove delove uzimali su spretni vernici u nadi da će imati veliku moć, pošto je krst napravljen od svetog drveta.

Prema nepotvrđenim podacima, čak su i neki srpski vladari imali delove tog krsta.

Jesenji Krstovdan pada 27. septembra i toga dana se, prema drevnim običajima, bere i posvećuje bosiljak.

Na zimski Krstovdan, koji je uoči Bogojavljenja 18. januara, po predanju, ukrštaju se vetrovi. U crkvi se tog dana krst stavlja u vodu i ako se voda smrzne očekuje se dolazak rodne godine, a ako se voda ne smrzne, veruje se da će sledeća godina biti oskudna i bolešljiva.

U utorak, 27. septembra uz svaki ALO! vas očekuje poklon ikona KRSTOVDAN.

Save

Tagovi

Komentari (1)

Sociološkinja

27.09.2016 01:40

Krst je sila i slava, Hristov krst nas spasava, krst je sila i znamenje,krst je naše spasenje!