Demonstracije u Maroku
Tanjug/AP
Demonstracije u Maroku

Tanjug/AP

Maroko, Foto: AP

Maroko je jedina afrička zemlja koja nije članica AU, organizacije sastavljene od 54 države.

Vlasti u Rabatu istupile su iz članstva 1975. godine zbog spora oko Zapadne Sahare, koju AU smatra nezavisnom državom, a Maroko svojom "južnom provincijom".

Marokanski zvaničnici predali su zahtev za pridruživanje organizaciji Afričkih zemalja u četvrtak, navodi se u saopštenju.

Članice AU biće obaveštene o zahtevu Maroka, a potom će marokanski kralj biti obavešte o ishodu, saopšteno je iz te organizacije.

Maroko je izvršio aneksiju Zapadne Sahare, bivše španske kolonije, 1975. godine, podseća agencija AP.

Vlada u Rabatu se prethodnih godina oštro odnosila prema svima koji su, kako se navodi, podrivali njihovu teritoriju, uključujuči EU i UN.

Maroko je u martu ove godine proterao više od 70 članova civilnog osoblja Misije UN u Zapadnoj Sahari. Do sukoba između vlasti u Rabatu i UN došlo je pošto je generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun teritorijalni status Zapane Sahare nazvao okupacijom.

Primirje između Maroka i Zapadne Sahare sklopljeno je 1991, uz posredovanje UN. Mirovne snage bile su zadužene za kontrolu primirja i pripremu referenduma o Zapadnoj Sahari koji nikada nije raspisan.

 

Tagovi