Slavko Ćuruvija
Nebojša Raus
Slavko Ćuruvija

Nebojša Raus

Slavko Ćuruvija, Foto: Nebojša Raus

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. ispred zgrade u u Svetogorskoj ulici u Beogradu u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, bivšeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Mijatović je rekao da su Ćuruviju dan pre ubistva pratili pripadnici DB, a da je na dan ubistva pratnja prekinuta.

On je rekao da su uzete izjave svih koji su učestvovali u praćenju i da su to bili uglavnom mladi ljudi.

"Praćenje Ćuruvije bio im je radni nalog, a oni koji su ga pratili nisu očekivali da će se sve završiti sa smrtnom posledicom", rekao je Mijatović.

On je naveo i da je na dan ubistva Ćuruvije po izjavama operativaca DB-a sve išlo normalno do zgrade Radio Beograda kada je pešaku koji je pratio Ćuruviju i njegovu suprugu neko javio da prekine praćenje rečima: "Beži, ostavi".

"Oni koji su bili u kolima uzeli su operativca koji je peške pratio Ćuruviju i otišli na Kalemegdan gde su pisali izveštaj", rekao je Mijatović.

On je dodao da su ti operativci tek naknadno čuli da je Ćuruvija ubijen u hodniku zgrade gde je živeo.

Mijatović je rekao i da su postojale indicije da je između tajne pratnje i ubistva Ćuruvije postojala veza sa službom ali da to nije moglo biti materijalizovano.

Prema njegovim rečima, postojale su informacije i da je neko van službe ubio Ćuruviju ali to ili nije moglo biti materijalizovano ili se ispostavilo kao netačno.

Mijatović je rekao i da niko od operativaca koji su pratili Ćuruviju nije, na dan ubistva, zapazio beli golf, kojim je, po optužnici Romić dovezao Kuraka koji je potom ubio Ćuruviju.

Kao izvršilac ubistva optužen je Kurak, inače bivši pripadnik rezervnog sastava RDB, koji je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.

Pravni zastupnik Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je rekla da se Mijatović bavio prikupljanjem dokaza za ubistvo Ćuruvije posle petooktobarskih promena (2000. godine), i da bi tada, da je imao dokaza podneo krivične prijave protiv onih koji su sada optuženi.

"Da je postojao i jedan jedini dokaz za podnošenje krivične prijave protiv optuženih on bi to i uradio", rekla je Dobričanin.

Ona je napomenula i da je najvažnije da je Mijatović danas rekao da "nijedan operativac" nije video belog golfa na mestu ili u blizini mesta ubistva Ćuruvije, dodavši da sve ostalo što je Mijatović kazao spada u domen svedokovih tumačenja ili vidjenja.

Za razliku od adokata optuženih, pravni zastupik oštećenih, advokat Nikola Barović smatra da se i današnjim svedočenjem potvrđuju teze optužnice.