Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.09.2016.
22:18
Vestionline A

Gardijan: Obamina najveća greška se zove Vladimir Putin

Najveća greška odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame je ta što je pogrešno procenio i ujedno potcenio svog kolegu Vladimira Putina. Promašena operacija i razaranje Sirije progoniće Obamu do kraja života, to će biti njegovo nasleđe, navodi britanski "Gardijan" u svojoj analizi.

Reuters
Barak Obama je pogrešno procenio Vladimira Putina, tvrdi bitanski "Gardijan"

Iako primirje u Siriji nije i zvanično mrtvo, teško da će ga bilo ko ponovo skinuti sa aparata za oživljavanje. Najveću grešku za tako nešto snosi američka diplomatija, koja je doživela pravi kolaps i pre nedavnog međusobnog optuživanja sa Rusima oko toga ko je razneo humanitarni konvoj, a ko je pomogao Islamskoj državi tako što je slučajno bombardovao položaje sirijske vojske, piše britanski list.

Prošle nedelje, svega par sati nakon što su Amerikanci ubila više od 60 sirijskih vojnika i tako slučajno otvorila Islamskoj državi prostor za novu ofanzivu, Samanta Pauer, američka mabasadorka u UN, svojom izjavom pokazala je koliko je zapravo Obamina administracija izgubljena i kontradiktorna.

Pauer je osula drvlje i kamenje po Rusiji koja je sazvala hitnu sednicu Saveta bezbednosti zbog napada na sirijsku vojsku, i nazvala taj potez "ciničnim i licemernim", optuživši Moskvu za podršku Asadu koji "sporo ubija Siriju". Ipak, SAD su uradile isto svega nekoliko dana kasnije, kada je napadnut humanitarni konvoj. Iako za razliku od napada na sirijsku vojsku, gde se krivac zna (SAD), napad na konvoj ostaje misterija jer nema dokaza ko je počinio taj strašan zločin. Ipak, to nije sprečilo SAD da pred Savetom bezbednosti upru prstom u Rusiju, kao da je to bio način da anuliraju svoju grešku. Pogrešno.

Obama je na mesto predsednika došao kao zamenik Džordža Buša, čija je politika upropastila Bliski istok i u američkoj javnosti stvorila odbojnost prema vojnim intervencijama. Obama je na krilima te atmosfere i osvojio izbore, zalažući se za mir i prestanak vojnih operacija Amerike širom sveta. Međutim, Libija ga je demantovala. Zatim je na red došla Sirija, gde je Obama očajnički pokušao da se drži svoje mirotvorne politike i pregovara sa Asadom, ali je na kraju nastavio Bušovim stopama. Kada se ojačana Rusija uključila u sukob, ne dozvoljavajući Americi da se "igra šerifa" u komšiluku, Obama je morao da pojača diplomatske odnose sa Moskvom. Ipak, to je urađeno očajno...što su rezultati i pokazali. I Barak Obama i Samanta Pauer potcenili su savez Putina i Asada.

Odlazeći predsednik SAD tako će svom nasledniku ostaviti goruću krizu, razorenu zemlju, pola miliona mrtvih i nekoliko miliona raseljenih. "Gardijan" ističe da je Obama propustio sijaset prilika da promeni ishod i natera Asada da sedne sa SAD za pregovarački sto, te da je sada "prekasno za to".

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.09.2016. 21:37
"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас ист-ребили када би знали да неће добити по зубима." ______Владимир Путин
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online