Marko Đurić
Mladen Šurjanac
Marko  Đurić

Mladen Šurjanac

Marko Đurić, Foto: Mladen Šurjanac

Kako javlja portal Koha.net odluka MIP Kosova je doneta u punoj koordinaciji sa institucijama Kosova i dolazi nakon pokušaja Đurića da u Gračanici promeni najavljenu agendu posete i pokušaja da "onemogući Policiju Kosova da ostvaruje svoje zadatke".

"Ovo nije samo besmisleni, detinjasti čin inaćenja dela albanskog političkog establišmenta u Prištini, već je i najsramotniji atak na verske slobode Srba na Kosovu i Metohiji. Očekujem da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, najodlučnije reaguje na ovaj poslednji u nizu pokušaja da se taj dijalog obesmisli i unazadi proces normalizacije odnosa", naveo je Đurić.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, on je dodao da će u Briselu morati da se nađe trajno i održivo rešenje za sve češće oglušivanje Prištine o dogovore o slobodi kretanja i posetama zvaničnika, čija je primena minimalni uslov bilo kakve normalizacije.

"Vladu Srbije ništa ne može da spreči da bude uz svoj narod i sveštenstvo na Kosovu i Metohiji i da radi na tome da na prostoru naše južne pokrajine vlada mir, koliko god bili glasni i beskrupulozni oni kojima mir nije u interesu", rekao je Đurić.

"Sutra neću biti u Pećkoj Patrijaršiji, ali ne zato što marim za ovakve pokušaje zabrane, već zato što sam odgovoran prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i ne želim da dajem bilo kakve izgovore onima koji žele da mu naude. Svakako ću narednih dana nakon povratka iz Brisela, ne mareći na ovakve anticivilizacijske namere ometanja slobode kretanja, otići u posetu našim sunarodnicima u južnoj pokrajini", dodao je.

"Priština ni do sada nije uspevala da me nekakvim zabranama ili policijskim eskadronima spreči da budem sa svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, i zato su jedini gubitnici ovog besmislenog poteza građani u našoj južnoj pokrajini koje je šačica ekstremista u Prištini osudila da žive u atmosferi stalne napetosti i političke nestabilnosti", zaključio je Đurić.

Portal Koha.net prenosi da se u obrazloženju odluke navodi da su izjave Đurića medijima nakon posete Gračanici "bile provokativne i u suprotnosti sa duhom saradnje, koji Priština i Beograd streme da postignu kroz dijalog".

 

 

Pored toga, konstatuje se da su njegove provokacije protiv interesa kosovskih Srba, koji su odlučili da žive na Kosovu i da budu deo javnog života.

 

Komentari (3)

mišel

23.09.2016 22:58

Ne verujem, pa Đurić valjda ne traži dozvolu da putuje na teritoriju Srbije?

penzioner

24.09.2016 01:18

Kako to moze kad je Kosovo Srbija? Ili mozda nije pa nas vodja laze!

Kojekude

24.09.2016 05:22

Ma sta rece?Trazio si dozvolu da putujes zemljm Srbijom i to jos za nase novce.