Vesti

0

Šabić: Skrivanje imena tužioca u slučaju Savamala je kažnjiv prekršaj

Autor:

Izvor: Beta

Šabić: Skrivanje imena tužioca u slučaju Savamala je kažnjiv prekršaj

Izvor: Foto: Medija centar

"Poverenik stoji na stanovištu da je nepoštovanje i kršenje zakona od bilo kog organa vlasti uvek razlog za zabrinutost, a posebno kada to čini organ kakav je tužilaštvo kome je, uz ostale, jedna od osnovnih funkcija da štiti zakonitost", naveo je Šabić u pismu republičkom javnom tužiocu.

On je izrazio očekivanje da će republički javni tužilac, u skladu sa pozicijom i autoritetom u okviru tužilačke organizacije, da obezbedi da postupanje višeg javnog tužioca u Beogradu bude u skladu sa zakonom.

"Činjenjem dostupnim javnosti informacija koje su tražene ostvaruje se samo minimum uvida javnosti u rad Višeg javnog tužilaštva. U svim prilikama nesporan je legitimitet interesovanja javnosti za izvršavanje zakonske obaveze javnih tužilaca i zamenika javnog tužioca da stručno, savesno, pravično i bez nepotrebnog odlaganja rade svoj posao", ukazao je Šabić.

Dodao je da je u slučaju Savamala, budući da je i Zaštitnik građana, postupajući po predstavkama građana, utvrdio ozbiljne propuste u radu nadležnih organa i službi, interes javnosti za informacije u vezi sa ovim događajem dodatno izuzetno pojačan, o čemu svedoče i brojni medijski članci, pa i javni protesti građana", naveo je Šabić.

Više javno tužilaštvo u Beogradu proglasilo je za tajnu ime tužioca koji postupa u slučaju rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala a njegov identitet nije saopšten čak ni nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja naveo da takvo postupanje nije u skladu sa zakonom, saopštila je ranije Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd".

U noći između 24. i 25. aprila maskirane osobe, uz pomoć bagera, porušile su nekoliko objekata u beogradskoj Hercegovačkoj ulici u Savamali, pri čemu ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, ni komunalna policija nisu intervenisali na poziv građana.

Premijer Aleksandar Vučić je početkom juna rekao da su u taj slučaj umešani ljudi iz samog vrha gradske vlasti Beograda, a Više javno tužilašvo saopštilo je 24. avgusta, četiri meseca od rušenja u Savamali, da istraga još traje i da nema novih informacija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR