(VIDEO) JEDNE ŽENE SE DŽIHADISTI LUDAČKI PLAŠE: Iračka domaćica odrubljuje i kuva glave boraca ID
Foto: Printscreen Facebook

Surovija od muškaraca

(VIDEO) JEDNE ŽENE SE DŽIHADISTI LUDAČKI PLAŠE: Iračka domaćica odrubljuje i kuva glave boraca ID

Planeta -

" 'Ćutite i smirite se', kratko i odrešito rekla je žena u crnoj odeći i crnoj marami naoružanim muškarcima koji su bili iza nje. Odmah su se umiril. Očigledno uživa njihovo potpuno poštovanje i to ne samo zato što u futroli ispod svoje leve ruke ima pištolj, 9-milimetarsku beretu. Područje oko okidača je poprilično izlizano, što samo pokazuje da je pištolj često u upotrebi", opisuje susret sa 39-godišnjom Vahidom Mohamed, poznatijom kao Um Hanadi CNN-ov novinar.

Ona vodi 70-ak muškaraca oko Al-Shirkata, grada koji se nalazi 80 kilometara južno od Mosula u Iraku.

Ona i njeni ljudi, deo su "plemenske policije" i nedavno pomogli vladinim snagama da izbace džihadiste iz tog grada. U muškom svetu kakav je ruralni Irak, ženski borci su uistinu retkost. Ali, Vahida Mohamed je u njemu već godinama.

Šest puta pokušali da je ubiju

"Počela sam da se borim protiv džihadista 2004. godine, u saradnji s iračkim snagama, a kao rezultat toga navukla sam gnev mnogih, pogotovo Al Kaide u Mesopotamiji, koja je kasnije prerasla u Islamsku državu. Dobila sam pretnje iz samog vođstva ID, uključujući i pretnju od samog al Bagdadija. Na vrhu sam spiska najtraženijih osoba", priča za CNN, dodajući da je traženija i od samog premijera.

Pokušali su da je se reše nebrojeno puta postavljajući joj bombe, 2006., 2009., 2010. i tri bombe 2013. i 2014. godine. Njen prvi muž poginuo je u akciji, posle čega se ona preudala, ali ID je ranije ove godine ubila njenog drugog supruga. Ubili su joj i oca i tri brata. A ona je, kako kaže, za dlaku izbegla smrt.

Sve je dokumentovano na njenom Fejsbuku

"Šest puta su pokušali atentat na mene", priča Vahida Mohamed, dodajući kako ima šrapnele u glavi i nogama, i slomljena rebra. Lice joj je puno ožiljaka, ali sve to nije je sprečilo da nastavi da se bori, a kaže i da je vodila muškarce u brojnim bitkama protiv ID.

General Džama Anad, zapovednik kopnenih snaga u provinciji Salahudin, otkrio je da su ih oni opremili vozilima i oružjem. Za nju je taj čovek samo je rekao: "Ona je izgubila braću i muževe kao mučenike."

"Borila sam se protiv njih, odrubljivala im glave, kuvala njihove glave i spaljivala njihova tela", priča i to sve govori s neizmernim ponosom, dodajući da je sve to dokumentovano i može se pogledati na njenoj Fejsbuk stranici.

CNN-ovi novinari pregledali su njen zatvoren profil i među brojnim fotografijama s bivšim muževima, ratnicima i generalima, pronašli su fotografiju nje u crnoj odeći kako u rukama drži odsečenu glavu.

Opisuje sebe kao domaćicu

Na drugoj fotografiji dve glave su u loncu, a na trećoj ona stoji među spaljenim leševima. Kako CNN ističe nemoguće je proveriti da li su fotografije autentične ili obrađene u Fotošopi, ali poenta fotografija je vrlo jasna.

Ona sebe opisuje kao domaćicu, demantovala je medijske natpise da je bila frizerka, iako je među fotografijama na njenom Fejsbuk profilu i jedna na kojoj je ona u frizerskom salonu. Ima dve ćerke od 20 i 22 godine.

"One su istrenirane za borbu", kaže, dodajući da su one u ovom trenutku posveće odgoju svoje dece.

Kada je novinar CNN-a završio razgovor sa njom Vahida se zajedno sa svojim borcima ukrcala se na kamione. Jedan od njih u rukama je držao ručnu bombu rekavši novinaru da je ona namenjena za Daeš, što je pogrdan naziv za ID, a drugi je pokazao ogromnu mačetu pokazujući da će ona završiti ispod vrata nekog od džihadista.

(CNN/ telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track