1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Automobil i mobilnost

„Nemačka može da se odrekne benzina i dizela“

13. oktobar 2016.

Od 2030. bi mogla da bude dozvoljena samo registracija automobila na električni pogon. Profesor Ferdinand Dudenhofer u intervjuu za DW kaže da je to dobra ideja. Inače će, tvrdi, nemačka auto-industrija propasti.

https://p.dw.com/p/2RAkU
Deutschland E-Mobil BMW i3
Foto: picture-alliance/ZB/J. Woitas

DW: Savezno veće nemačkih pokrajina (Bundesrat) je preporučilo da se od  2030. zabrane vozila na dizel i benzin. To je izazvalo veliko pažnju i uzbuđenje. Da li to znači da će svi vlasnici vozila, kad dođe vreme, morati da odvezu svoje automobile na otpad?

Ferdinand Dudenhefer: Ne, vlasnici vozila ne moraju da se odreknu svojih automobila. Ali, ako žele da kupe novi auto, onda će morati da izaberu neki od električnih automobila. Već postoje vozila na električni pogon koja mogu da pređu preko 350 kilometara bez punjenja baterije. Do tada će to biti standard. Za kupce to znači da će i u budućnosti sve biti komforno kao i sada – ali će biti bolje i lepše za zdravlje i okolinu. Život u gradovima će biti mnogo prijatniji.

Skoro sve snage zastupljene u Bundesratu su glasale za taj predlog, čak i socijaldemokrate (SPD) i partije unije (CDU i CSU). Da li to znači da će sprovođenje zabrane ići lako?

Odluka nema zakonodavnu snagu. Ali, bilo bi dobro kada bismo sledili ovu preporuku. Mi to možemo da postignemo. A ako se ne potrudimo, bićemo u problemima: Nemačka bi 2030. na globalnom tržištu automobila imala učešće od oko dva odsto. To je skoro beznačajno. Glavno tržište je Kina, i to već sada sa 25 odsto svih kupljenih elektromobila.

Savezni ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint (CSU) kaže da je kompletna zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem od 2030. „potpuno nerealna". Da li je u pravu?

Ne, nije. Političari su u svojim odlukama često vođeni predstavom o narednim izborima. Ali, ako to ometa tehnološki napredak, onda se time nikome ne čini usluga.

Deutschland Auto Autoexperte Ferdinand Dudenhöffer
Dudenhofer: Kina može da bude uzorFoto: Imago

Nemački Automobilski klub ADAC je protiv predloga Bundesrata. Navodno jer bi zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem ugrozila hiljade radnih mesta u nemačkoj automobilskoj industriji. Šta kažete na to?

Na to kažem: ako Nemačka ne sprovede zabranu, nestaće stotine hiljade radnih mesta. Nemci su među retkima koji ne radne ništa na tome da se prebace na novu tehnologiju. Ako se to nastavi, nemačko tržište automobila će za 20 ili 30 godina biti važno kao što je to danas tržište automobila u Čileu.

Kakve podsticaje će politika morati da stvori kako bi zabrana mogla da se sprovede?

Prvo, porez na dizel bi trebalo da se podesi tako da bude kao za benzin, a ne da se dizel veštački subvencioniše sa 18 centi po litru. To vozačima trajno daje pogrešan signal da dizel je jeftin.

Da li bi Kina u ovome trebalo da bude uzor Nemačkoj?

Da, naravno. Tamo su već godinama u mnogim mestima dvotaktni motori zabranjeni, mnogi se pokreću električnim valjcima. Ako se ovako nastavi, 2050. će vazduh tamo biti bolji nego kod nas u Rurskoj oblasti. Kinezi su beskrajno brzi u realizaciji inovacija – to bi trebalo da bude uzor Nemcima.

Koji auto vozite?

Još uvek dizelaš. Sledeće godine ću ga prodati i kupiti Teslu. Električni automobil košta oko 35.000 evra i može se uporediti sa Mercedesom, ali je mnogo više ekološki.

*Profesor Ferdinand Dudenhefer, 1951, je stručnjak za proizvodnju i tržište automobila na Univerzitetu Duizburg-Esen. Ranije je radio u Opelu i Poršeu.