Трамп: Бомбардовање наших савезника Срба велика грешка

БЕОГРАД/ЊУЈОРК: Кандиат Републиканске странке на америчким председничким изборима Доналд Трамп изјавио је данас да је бомбардовање Србије било велика грешка

и рекао да ће уколико победи, ојачати везе САД са владом у Београду.
"Бомбардовање Срба кој су били наши савезници у оба светска рата било је велика грешка. Срби су веома добри људи. Нажалост, Клинтонова администрација нанела им је доста зла али и читавом Балкану од кога су направили хаос", рекао је Трамп у интервјуу београдском часопису "Недељник".

Он је подсетио да се и раније извињвао Србима због америчке, а посебно политике Била Клинтона према Србима.
"Ојачаћу нашу везу са владом у Београду. Када преузмем управљање земљом, читав курс америчке спољне политике ће бити бољи него што је сада," рекао је Трамп.

На питање да ли би могао да спречи ескалацију новог Хладног рата и какав је његов однос са руским председником Путином, Трамп је рекао да би с Путниом био оштар, али да би волео да са Русијом негује пријатељске односе за разлуку од оних какве данас имају две земље.
"Само тако бисмо могли да се боримо против ИС (такозане Исламске државе) и других претњи. Америка ће под мојом аминистрацијом имати боље односе са Москвом, горе свакако не може да има".

Републикански кандидат за председника казе да је актуелна америчка администрација обавила "ужасно лош посао у борби против ИС".
"Чак бих ишао толико далеко да казем да су они одговорни што су ИС и друге сличне групе упосте настале," рекао је Трамп.

Према његовим речима, САД су оставиле Ирак на цедилу и повуке трупе иако су сви генерали говорили да јенеопходно да оставе војску тамо и направили вакуум који је омогућио да терористи бујају ну Ираку и Сирији.
"Вашингтон тренутно нема никакав план ни идеју како да поправи ситуацију," закључио је Трамп.
 


 Горди:Трампово извињење Србима нови знак да је руски играч

Британски професор и стручњак за југоисточну Европу Ерик Горди је изјавио да је извињење Доналда Трампа због бомбардовања Србије још један знак да се председнички кандидат сврстава уз Русију.
Трамп, кандидат републиканаца за Белу кућу, у интервјуу "Недељнику" се извинио Србима због бомбардовања и најавио нову политику према Балкану уколико он победи.

Горди је за "Њузвик" рекао да оно што је Трамп изјавио "Недељнику" личи на "тактику руских власти којом се привлачи српска подршка", пренео је Б92.
"Најочигледнија интерпретација ове изјаве јесте да је она још један знак његовог сврставања уз Русију. Искрено, овакве изјаве обично представљају симболичне покушаје руских политичара да додатно подигну ниво озлојеђености према САД", рекао је Горди.

Професор на Лондонском универзитетском колеџу каже да је део у коме Трамп говори о промени политике ка Балкану "само Трампова реторика".
"Што се тиче политике САД према Балкану, она је била пуна подршке према Србији након бомбардовања деведесетих. Тешко је замислити да би САД могле да буду више просрпски настројене него сада", рекао је Горди.

"Њузвик" наводи да је бомбардовање "снажан фактор који држи Србију званично неутралну када су у питање војне алијансе, било да је то НАТО, било да је то Русија, иако су све суседне земље осим Босне већ или ушле у НАТО или су процесу приступања алијанси"."Русија покушава да ојача политичке и војне везе са Србијом, а резултат таквог понашања је то што шаљу своје трупе на прву војну вежбу на тлу Балкана, у Србију", наводи лист.

"Њузвик" такође наводи да је Кремљ често "покушавао да игра на карту религије између две православне земље, као и на улогу у борби против нациста у Другом светском рату".
"Ова реторика је у складу и са руском линијом у Србији, али и крајњом десницом у САД која види сукобе у Југославији као борбу између хришчанства и ислама. Они сматрају да су Босна и Косово прва места где је ислам заузео простор у Европи", каже Горди.

Професор истиче и да су за Трампа на предстојећим изборима веома важни Охајо и Пенсилванија, "савезне државе које имају највећу концентрацију гласача који вуку порекло са Балкана".
"Овакве изјаве би могле да имају везе и са тим", рекао је он.
 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести