Стефановић: Сефић у рукама српске полиције, биће процесуиран

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је синоћ Тањугу да се Сањин Сефић, који се сумњчи да је аутомобилом усмртио две девојке у

Сарајеву, налази у рукама српске полиције и да ће бити процесуиран у складу са међународним прописима који уређују област екстрадиције.
"Бићемо у контакту са колегама уз БиХ како би што брзе окончали комплетан поступак. Људе увек погоде догађаји попут страдања недужних девојака у Сарајеву, али је наса полиција послала јасну поруку да они који се на било који нацин огреше о закон неће моћи да нађу уточисте у Србији", навео је Стефановић.

Кантонални суд у Сарајеву потписао је наредбу за расписивање потернице за Сањином Сефићем, који је прегазио две девојке у Сарајеву и потом побегао у Србију, и решење о одређивању притвора.
То је за БХРТ раније потврдила судија у Кантоналном суду Сарајево Јасмина Бегић.
Та телевизија наводи да ће наредба бити прослеђена МУП-у Кантона Сарајево, а потом и Интерполу, који ће затражити од МУП-а Србије да ухапси и изручи Сефића Босни и Херцеговини.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је раније данас да Сефић није држављанин Србије, нити на територији наше земље има пребивалиште или боравиште.
"Припадници МУП-а Србије пружиће сву неопходну помоћ у конкретном случају, у складу са законима Републике Србије и другим међународним прописима", рекао је министар Стефановић.

Ипак, навео је он, треба имати у виду да до овог тренутка Федерално министарство унутрашњих послова БиХ није расписало међународну црвену потерницу која је уједно и налог за хапшење.
"То значи да не постоји законски основ за лишење слободе лица које се сумњичи за ово кривично дело", истакао је Стефановић у писаној изјави достаљеној медијима.

 

Сефићу одређен екстрадициони притвор до два месеца
Виши суд у Новом Саду одредио је привор рано јутрос екстрадициони притвор Сањину Сефићу који је прегазио две девојке у Сарајеву и потом побегао у Србију.

Он је ноћас приведен суду, саслушан и одређен му је екстрадиниоци притвор до два месеца, прецизирала је портпарол Вишег суда у Новом Саду Ивана Карапанџић у изјави за Танјуг.
Она је додала да је суд о одлуци обастио Министарство правде,  као и органе БИХ који треба да му у року од 18 дана доставе замолницу за изруцење са пратећом документацијом због чега га потражују или да траже евентуално продужење тог рока.

Након пријема замолнице одлучиваће се о испуњености услова за изручење, напоменула је Карапанџић.
Кантонални суд у Сарајеву јуче је изадао наредбу за расписивање потернице за  Сефићем донео и решење којим му је одређен притвор.

 Немања Пантић, начелник Одељења за медије и комуникације МУП-а Србије босанским медијима је рекао да је од МУП-а Федерације БиХ у уторак око 23.45 сата добио обавештење да је Сањин Сефић, према њиховим подацима, пребегао у Србију на граничнм прелазу Увац, што је МУП Србије, како је рекао, потврдио.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести