1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Red štednje, red ideala

13. oktobar 2016.

Birači mu i dalje veruju. Ali grčki premijer Cipras na stranačkom kongresu Sirize treba da uveri i svoje partijske drugove da još uvek zastupa levičarske ideale i odbija neumoljive mere štednje koje se „nameću“ Grčkoj.

https://p.dw.com/p/2RAvm
Griechenland Athen Parlament Alexis Tsipras
Foto: Reuters/A. Konstantinidis

Grčki premijer Aleksis Cipras idealima i vatrenom retorikom osvaja glasove, ali redovno uviđa da međunarodni zajmodavci nemaju sluha ni za jedno ni za drugo. To je već iskusio u februar prošle godine, nekoliko sedmica nakon što je postao premijer: Grčka troši više novca nego što ga ima i nema reprogramiranja dugova niti finansijske pomoći dok ne obuzda svoje izdatke. Ma koliko Cipras svoje birače uveravao da će se i on i Siriza „meriti po njihovoj sposobnosti da vladaju Grčkom", redovno ipak pristaje na sve mere koje zahtevaju MMF, Evropska centralna banka i Evropska komisija.

Već prošlog leta je i u samoj Ciprasovoj stranci došlo do pobune protiv premijera koji obećava jedno, a onda čini nešto sasvim drugo. Pripadnici radikalne levice oko tadašnjeg ministra energetike Lafazanisa su napustili Ciprasa i najavili osnivanje „borbenog komiteta protiv evropskog diktata štednje". No na izborima koji su usledili Cipras je opet pobedio, a Lafazanis je potonuo u zaborav.

Sve je u redu ako je ideologija u redu

U Ciprasovoj stranci i dalje nije mirno, a kongres na kojem bi premijer konačno rekao šta misli i zašto radi suprotno onome što govori se uvek iznova odgađao. No u četvrtak sad se ipak sastaje 3.300 stranačkih delegata u Pireju i u četiri dana rasprave žele da odrede smer njihove stranke i zadatak grčke levice uopće.

A poznavaoci ove koalicije levičarskih stranaka i pokreta upozoravaju – tako nešto nipošto neće biti lako. „Siriza je neobična, u Evropi jedinstvena pojava: ona se sastoji od mnogo struja i to je njena snaga, ali i velika slabost", objašnjava Nikolas Vulelis iz levičarskog lista „Novine novinara" iz Atene. Kaže da se možda u Evropi misli da će se stranka na ovom kongresu približiti „normalnim" idejama evropskih socijaldemokrata. Ali, dodaje Vulelis, mnogo je veća verovatnoća da će tek želeti da pronađu nove reči da potvrde staru ideologiju.

Dobro pitanje glasi: kakva je to ideologija koja popušta pod prvim pritiskom, kada se ipak sprovode omražene mera štednje? Vulelis takođe smatra da su prihvaćene mere štednje bile „poraz", ali: „Dodatno ili paralelno s politikom vlade treba na sto staviti i levičarski program" nakon čega bi sadržajima i predlozima Siriza preuzela čelnu ulogu u levičarskom pokretu.

Reči i obećanja

Zapravo, Cipras je još 2015. obećao „levi, paralelni program za socijalno ugrožene", ali je nekoliko meseci kasnije promenio ploču i prihvatio dodatne mere štednje. Politikolog Levteris Kusulis misli da će Cipras barem na kongresu govoriti šta hoće, da se „oseća dašak revolucije u zraku, u Pireju ćemo videti starog Ciprasa". Ali opet: to nipošto ne znači da će kao premijer ikad sprovesti ono što govori nego će se, na već tipičan način, distancirati od vladine politike na čijem je čelu kako bi stranačkim delegatima objasnio kako nije izdao svoje leve ideale i vizije.

Griechenland Athen Proteste gegen Tsipras
Levičarska vlada se suočila sa nizom protesta u poslednjih godinu danaFoto: Getty Images/AFP/L. Gouliamaki

Kako misli ovaj politikolog, članovi stranke će opet poverovati svom lideru. „U vladi se greši, ali zato se u stranci spašava duša drugova", kaže Kusulis. A drugovima je to, kako se čini, dovoljno. Ipak, za svaki slučaj i Cipras povlači konce tako da na kongresu dobije podršku za sebe: tako je smanjen broj članova Centralnog komiteta Sirize sa 201 na 150 i samo četvrtina njih smeju biti i osobe koje obavljaju državne dužnosti. Tako se žele isključiti „pobunjenici" oko bivšeg ministra energetike i dovesti sveža krv – koja  podržava premijera.

Oni drugi su još gori...

Dimitris Papadimulis, potpredsednik Evropskog parlamenta iz redova Sirize, takođe misli da će Cipras, ubedljivom većinom opet biti izabran za predsednika stranke što će ojačati njegovu poziciju. Od unutarstranačke opozicije je ostao tek „Pokret 53", grupa baš toliko političara Sirize koji načelno prihvataju mere štednje za Grčku, ali traže da se postavi jasna granica do koje Atina to može činiti. Iznenađujuće je što se upravo ministar financija Cakalotos smatra predvodnikom ove grupe. On je nedavno podigao prašinu usputnom izjavom da se mora razmisliti da li Grčka može da opstane u sadašnjoj zoni evra. No ubrzo se vratio na kurs premijera Ciprasa i tvrdio da je ta njegova izjava izvučena iz konteksta.

U svakom slučaju, članovi SIrize spremni su da prihvate sve Ciprasove preobražaje kada samo pomisle šta su druge alternative za zemlju. Zato je Cipras nedavno opet krenuo u napad na grčku konzervativnu stranku s jasnom porukom: mi smo dobri, oni su korumpirani. Tako je i ovog utorka Cipras iskoristio raspravu u parlamentu o korupciji da opet ošine po predsedniku konzervativaca Micotakisu kao „detetu Simensa" – to je podsetnika na korupcionašku aferu koja je dotakla grčke konzervativce i socijaliste. Temu korupcije će Cipras sigurno izvući iz rukava i sada u Pireju, siguran je Kusulis. Jer na koncu: „Upravo je i zadatak takvih stranačkih kongresa da se krene u borbu protiv realnosti."