Dostupni linkovi

HRW optužuje Saudijsku Arabiju za ratni zločin u Jemenu


Lansiranje krstareće rakete sa američkog ratnog broda Nitze na položaje Huta u Jemenu
Lansiranje krstareće rakete sa američkog ratnog broda Nitze na položaje Huta u Jemenu

Sjedinjene Američke Države su ispalile krstareće rakete Tomahavk i uništile tri radara na priobalnim područjima Jemena na Crvenom moru, pod kontrolom pobunjeničke snaga Huta, saopšteno je, uz pojašnjenje da je to bio odgovor na dva incidenta ove sedmice u kojima su rakete ispaljene na brodove američke mornarice u toj oblasti.

Istovremeno, Human Rights Watch (HRW) je optužio koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija, a koja izvodi vazdušne udare u Jemenu, za ratni zločin zbog napada u Sani za vikend u kojem je ubijeno 140 ljudi.

Prvi put od kada je počeo sukob u Jemenu u martu 2015. godine, SAD su se umiješale ispalivši rakete na područja pod kontrolom pounjeničkih snaga Huta. Kako je pojašnjeno iz Penatagona, gađana su tri radarska objekta odakle su u posljednja dva dana ispaljivane rakete na američke brodove u Crvenom moru.

"Ti ograničeni samoodbrambeni napadi su izvedeni u cilju zaštite našeg presonala, naših brodova, i naše slobode kretanja kroz vode ovog važnog pomorskog prolaza. SAD će odgovoriti na svaku dalju prijetnju za naše brodove i komercijalni promet u toj oblasti, na odgovarajući način", rekao je Peter Cook, portparol Pentagona.

Akciju je odobrio predsjednik SAD Barack Obama, na preporuku ministra odbrane Asha Cartera i načelnika generalštaba generala Josepha Dunforda, a krstareće Tomahavk rakete ispaljene su sa američkog ratnog broda Nitze.

Takođe je saopšteno da su sva tri radarska područja bila mjesta na kojima je postojala zanemarljiva opasnost da stradaju civili, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Reuters.

Ovaj odgovor je stigao samo nekoliko sati nakon što je najmanje jedna raketa ispaljena na američki brod Mason, razarač raketa za navođenje u Crvenom moru. Pentagon je saopštio da je brod zauzeo odbrambenu poziciju i da nije pretrpio nikakvu štetu.

Prethodno su u nedjelju ispaljene dvije rakete na isti brod sa iste teritorije pod kontrolom pobunjenika. Obje rakete su pale prije nego što su stigle do američkog razarača, a portparol Huta je rekao za agenciju Saba da nijesu targetirali niti jedan ratni brod.

Prizor iz Jemena
Prizor iz Jemena


Kolicija koju predvodi Saudijska Arabija, a koju podržavaju SAD, izvode vazdušnu kampanju na položaje pobunjeničkih šiitskih snaga Huta i njihovih saveznika uključujući i pristalice bivšeg predsjednika Ali Abdulaha Saleha.

SAD su bile fokusirane na Al Kaidu u Jemenu, i Huti do sada nijesu bili primarna meta američkih snaga sve do lansiranja raketa na njih ove semice.

HRW optužio koaliciju Saudijske Arabije za zločin u Sani

Međutim podrška SAD saudijskim snagama dolazi u vrlo problematičnom trenutku imajući u vidu vazdušni napad na sahranu u Sani u kojem je tokom vikenda ubijeno 140 ljudi uključujui i sina gradonačelnika, a mnogi od 600 povrijeđenih ostali su bez ekstremiteta.

Ovaj napad izazvao je ogromnu osudu međunarodne zajednice posebno generalnog sekretara UN, Ban Ki-moona, tražeći istragu.

Šef UN agencije za ljudska prava, Zeid Ra'ad al Hussein, optužio je Savjet za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi, koji broji 47 članica, uključujući i Saudijsku Arabiju, da ne čine dovoljno po pitanju "prakse nekažnjavanja" u ovom ratom razorenoj zemlji.

Al Hussein je ponovio svoj zahtjev da se sprovede nezavisna istraga o kršenju ljudskih prava i drugom nasiilju u Jemenu.

Protest ispred kancelarije UN u Sani u nedjelju nakon subotnjeg napada
Protest ispred kancelarije UN u Sani u nedjelju nakon subotnjeg napada


SAD su nakon tog napada saopštile da će revidirati svoju podršku da bi se "postavio bolji savez u skladu sa američkim principima, vrijednostima i interesima".

Saudijska vlada nije javno priznala da su njihovi avioni izveli ovaj krvavi napad, ali su otvorili istragu.

Takođe su poručili da će evakuisati povrijeđene Jemence kojima je potrebno liječenje vani.

Human rights watch je u četvrtak saopštila da napad saudijske koalicije na sahranu u Sani za vikend konstituiše očigledni ratni zločin.

U osuđujećem izvještaju HRW je naveo da je disproporcionalan broj žrtava civila, kao i da ostaci municije nađene na mjestu napada pokazuju da je proizvedena u SAD.

Mjesto napada bila je sahrana oca ministra unutrašnjih poslova pobunjeničkih snaga koje kontrolišu Sanu i bilo je očekivano da će joj prisustvovati nekolicina visokih zvaničnika pobunjenika.

HRW traži međunarodnu istragu ovog "zvjerstva" kako je navela direktorica ove grupe za Bliski istok, Sarah Leah Whitson.

Napad za vikend takođe je skrenuo pažnju ovaj rat u sjenci, kako ga zovu pojedini mediji, budući je najveća pažnja svjetske javnosti fokusirana na krvoproliće u Siriji.

UN su navele da je najmanje 4.125 civila ubjeno, a 7.207 ranjeno, od kada je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija intervenisala u sukobu između snaga međunarodno priznate vlasti u Jemenu pod vođstvom predsjednika Abdua Rabbuha Manusura Hadija i Huta i njihovih saveznika u martu 2015.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG