17. Internacionalni Jazz festival - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu će i ove godine uz podršku lokalne samouprave, a u organizaciji agencije Rekreativno i Art Kvart od 28. do 30. oktobra biti održan Internacionalni Jazz festival, 17. po redu.

Ovaj festival je grad Kragujevac prepoznao kao festival od izuzetnog značaja iz više razloga. Razlog je pre svega u dobrom programskom sadržaju koji ima mogućnost da privuče dobar deo muzičke publike. Na ovaj festival gledam i na kao jedan protivudar muzičkim pravcima koji su zaživeli tokom 90-ih godina i iz tog razloga bilo bi dobro da imamo više ovakvih manifestacija, naveo je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave. Govoreći o džezu, Bjeletić je rekao da je Festival dobar zato što u džez muzici uvek očekujete nešto neočekivano, a to je umetnost. U trenucima improvizacija džez muzičari pokazuju nešto svoje lično, neočekivano, i ja se nadam da će tokom trodnevnog festivala publika imati prilike da očekuje neočekivano i uživa u dobroj muzici, kaže Bjeletić.

Današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program prisustvovala je i Beti Đorđević, hedlajner ovogodišnjeg JazzFesta Kragujevac, koja nastupa treće večeri i kojoj će ovo biti prvi put da nastupa pred kragujevačkom publikom. “Čast mi je što sam učesnik Festivala i ja ću se potruditi da opravdam veru organizatora u mene. Već se radujem tom koncertu“, rekla je Beti Đorđević i izrazila želju da publika dođe u što većem broju, jer joj kontakt sa publikom i interakcija mnogo znače, kako bi svi zajedno uživali u lepoj večeri.

Ove godine imali smo sreće da pored legendarne Beti Đorđević, koja prvi put nastupa u našem gradu, dovedemo imena kao što su Diter Ilg (Nemačka), David Helbok (Austrija), Horse orkestar iz Danske, Suna Gunlaugs sa Islanda i All Included iz Norveške i mislim da će svako da pronađe deo džeza koji voli, kazao je Gordan Matić direktor Festivala. Prve večeri su pijanisti, druge kontrabasista i duvački trio koji stvara novi pravac u džezu, a treće veče posle Beti Đorđević, IJFK zatvara Horse Orchestra mladi sekstet iz Danske koji su specifični po svojoj energiji koju prenose na publiku, objasnio je Matić.

U okviru 17. Internacionalnog JazzFesta, predviđena je izložba najboljih plakata srpskih džez festivala, predavanje muzičkog teoretičara Mićuna Ristića “Istorija džeza“ koje će biti održano u subotu 29. oktobra u 13.00 sati u Knjaževsko srpskom teatru, a posle koncerata svake večeri u foajeu Knjaževsko srpskog teatra organizuje se Jam Sassion. Svi koncerti počinju u 20.00 sati. Cena dnevne karte je 600 dinara, dvodnevne 1000, a za sve tri večeri cena karte je 1.500 dinara.

Sponzor i ovogodišnjeg festivala je Erste banka. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu